Halloween, alla helgons dag och allhelgonadagen – så ska de firas

Den relativt nya traditionen i Sverige har ökat i popularitet
Halloween och alla helgons dag - vi reder ut skillnaderna.
Foto: Shutterstock

I år är det halloween och alla helgons dag samtidigt och dagen efter infaller allhelgonadagen.

Krångligt?

Här reder vi ut alla datum, vad vi gör och varför vi firar.

Vi har inte många helgdagar att fira under hösten. Men kring månadsskiftet oktober-november dyker de upp: halloween, alla helgons dag och allhelgonadagen.

När firas halloween 2020?

Halloween infaller egentligen 31 oktober, kvällen före alla helgons dag, en kristen högtid som förr alltid inföll 1 november.

Men i riksdagen bestämdes 1953 att denna helgondag skulle flyttas till lördagen mellan den 31 oktober och 6 november och att den skulle kallas alla helgons dag. I Sverige firas därför halloween lite flytande: oftast på den fredag som föregår alla helgons dag.

För att förvirringen ska bli lite större ändrades vid samma tillfälle almanackans namn på 1 november till allhelgonadagen.

När är det halloween?

Halloween infaller 31 oktober, men firas av många fredagen före alla helgons dag.. 

2020: lördag 31 oktober.

2021 : söndag 31 oktober.

Alla helgons dag infaller första lördagen efter 30 oktober.

2020: lördag 31 oktober.

2021: lördag 6 november.

Allhelgonadagen infaller alltid 1 november:

2020: söndagen den 1 november.

2021: måndagen den 1 november.

Vad är egentligen halloween?

Halloween är en högtid med rötter från Skottland och Irland och namnet kommer av engelskans ”all hallows eve”, alla helgons afton. Halloween kom till USA på 1840-talet och var sedan förkristen tid en keltisk skördefest då man trodde att de dödas själar återvände till jorden.

Pumpalyktan som är tradition för halloween kallas Jack-o’-lantern. Enligt irländsk sägen handlar det om smeden Jack som bytte sin själ till djävulen mot en slant till en sup. Efter sin död blev Jack dömd att vandra på jorden som en osalig ande. Han fick glödande kolbitar av djävulen som han la i en kolrot han karvat ur. Numera görs Jacks lampa av en pumpa.

Hur firar vi halloween?

Halloween är framför allt barnens högtid. De klär ut sig till spöken, häxor och andra otäcka figurer i läskiga masker och går runt och knackar och ringer på dörrar och frågar vuxna om de vill ha ”bus eller godis”, vilket är det engelska uttrycket ”trick or treat”.

Hur det blir med den saken i coronatider är svårt att säga, men förmodligen blir det färre barn som går runt bland sina grannar.

Många barnfamiljer passar på att åka till nöjesfält som Gröna Lund och Liseberg – men i år är inte alla öppna.

I Sverige har halloween de senaste åren blivit en stor inkomstkälla för affärskedjorna. Försäljningen av godis, pumpor och skräckinjagande masker och kostymer har ökat kraftigt.

Vad är alla helgons dag?

Under alla helgons dag och allhelgonahelgen minns vi våra döda och smyckar deras gravar med blommor och tänder ljus.

Kyrkan manifesterar detta genom gudstjänster på alla själars dag, som infaller dagen efter, alltså på söndagen.

Är halloween en röd dag?

Halloween är inte en röd dag, men alla helgons dag är röd – fast den ligger på en lördag. Det är ändå inte helt utan betydelse, eftersom fredagen före räknas som dag före helgdag, vilket gör att vissa bara arbetar halvdag.

Barnens bästa tips: Så gör du för att inte vara rädd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.