Håller man sig till följande talesätt brukar det gå bra: "Bus på fredag och ljus på lördag".
Alltså halloween på fredagen, alla helgons dag på lördagen. Och vi talar om helgen runt 1 november - så även för 2019.
Vad är egentligen halloween?
Halloween är en högtid med rötter från Skottland och Irland och som fått sin nuvarande form i USA, med ”bus eller godis” och pumpalyktor. I USA firas halloween alltid den 31 oktober. Men så inte i Sverige. Anledningen är alla helgons dag.
Detta är alla helgons dag
Syftet med alla helgons dag är att hedra nära och kära som lämnat oss. Detta gör vi främst genom att tända ljus på kyrkogårdar. Eftersom vi inte firar när folk går bort, så heter det att vi högtidlighåller dagen.
Alla helgons dag infaller första lördagen efter den 30 oktober. 2019 är det 2 november.
Är halloween en röd dag?
Nej, men Alla helgons dag är. Det är inte helt utan betydelse, eftersom fredagen före räknas som dag före helgdag, vilket gör att vissa bara arbetar halvdag och att parkeringsbestämmelser är lite snällare. Pendlare i Stockholm och Göteborg betalar ingen trängeselavgift dagen före alla helgons dag.
Så går man bus eller godis
Det är kul att knacka på dörrar och be om godis, men det finns ett antal saker som kan vara bra att tänka på.
■ Välj en dag. Det har blivit en regel i Sverige att gå godiståg fredagen eller lördagen efter halloween. 2019 är det fredagen den 1 november, eller lördagen den 2 november.
■ Det kan vara bra att ha med minst en vuxen.
■ Gå bara till folk ni känner.
■ Var försiktig med godis som inte är inslaget i papper eller skyddsomslag.
Var kommer halloween från?
Halloween är en amerikansk högtid som kom till USA med irländska immigranter på 1840-talet. Halloween var sedan förkristen tid en keltisk skördefest som också innebar slutet på sommaren och inledningen på det mörka halvåret. Kelterna trodde att de dödas själar återvände till jorden på just den här dagen.
Pumpalyktan som är tradition för halloween kallas Jack-o’-lantern. Enligt irländsk sägen handlar det om den sluga, men törstige, smeden Jack som bytte sin själ till djävulen mot en slant till en sup. Men Jack var en lurig figur och lyckades lura djävulen, så han fick både supen och sin själ tillbaka.
När Jack senare avled blev han varken insläppt i himlen eller i helvetet och blev för evigt dömd att vandra på jorden som en osalig ande. För att ta sig tillbaka från helvetets portar fick han några glödande kolbitar av djävulen som Jack lade in en kolrot han karvat ur. Ur detta blev han "Jack med lyktan". Numera görs Jacks lampa av en pumpa.
Hur kom halloween till Sverige?
Halloween var en högtid som alla andra, firandet ändrades på 1950-talet och blev en skräckhögtid för barn och unga, med "trick-or-treat", bus eller godis, och smink och kostymer. Detta firande kom till Sverige under 1990-talet.
När firar vi halloween?
Traditionellt är halloween den 31 oktober. Men gränserna för halloween i Sverige är flytande. Det är okej att fira dagen både helgen före och efter 31 oktober. Många väljer att ordna Halloweenfester fredagen eller lördagen i halloweenveckan.
Att halloween slagit igenom på allvar i Sverige visar den ökade godisförsäljningen. Företag som Karamellkungen ökar sin försäljning med 50 procent inför halloween. Bästa recepten och tipsen hittar du på Expressens matsajt Mitt Kök. Läskigaste godiset hittar du här.
Är halloween och alla helgons dag samma sak?
Nej, det är två olika högtider. Halloween firas inte samma dag som vi högtidlighåller alla helgons dag. Dessutom har vi allhelgonadagen i Sverige som alltid är dagen efter halloween, 1 november. Men det finns inga strikta regler i Sverige hur man firar.
Är halloween är röd dag?
Nej, fast Alla helgons dag är. Det är inte helt utan betydelse, eftersom fredagen före räknas som dag före helgdag, vilket gör att vissa bara arbetar halvdag och att parkeringsbestämmelser är lite snällare. Pendlare i Stockholm och Göteborg betalar ingen trängeselavgift dagen före alla helgons dag.
När är Halloween och alla helgons dag och Allhelgonadagen?
Halloween är alltid 31 oktober. Den infaller:
Torsdagen den 31 oktober 2019.
Lördagen den 31 oktober 2020.
Söndagen den 31 oktober 2021.
Alla helgons dag infaller första lördagen efter 30 oktober:
Lördagen den 2 november 2019.
Lördagen den 31 oktober 2020.
Lördagen den 6 november 2021.
Allhelgonadagen infaller alltid 1 november:
Fredagen den 1 november 2019.
Söndagen den 1 november 2020.
Måndagen den 1 november 2021.
LÄS MER: 29 gamla bilder från halloween som kan ge dig hemska mardrömmar