Håller Subways mackor måttet?

Ska inte en fotlång macka vara en fot lång?

Världens största snabbmatskedja Subway har mötts av en kritikstorm sedan en man publicerade en bild på dess Facebooksida på en macka som var en tum för kort.

När Expressen gjorde stickprov för att kolla hur det låg till visade det sig att Subway i Stockholm klarade sig bra.

Av fyra testade mackor var tre en fot långa och bara en var för kort.

Kritiken började när Subwaykunden Matt Corby från Australien misstänkte att hans macka var något kort. Han tog en bild på sin fotlånga smörgås som bara mätte elva tum, eller 28 centimeter, i stället för de tolv tum, eller lite drygt 30 centimeter, som är en fot.

Bilden publicerades på Subways Facebooksida med en fråga om att få ett svar från företaget.

Över 100 000 personer gillade bilden innan den försvann från Subways Facebooksida på torsdagskvällen.

Enligt den amerikanska tidningen New York Post är en vanlig förklaring till krympningen att de grillade mackorna blir kortare medan de kalla fortfarande är en hel fot.

Tre av fyra klarade sig

Men med alla dessa frågetecken kände vi att vi måste reda ut hur det egentligen ligger till.

Expressen köpte fyra olika mackor från en av Subways flera restauranger i Stockholm.

Vår helt ovetenskapliga undersökning visade att en av fyra mackor inte levde upp till de utlovade 30 centimetrarna utan mätte endast 29 centimeter. De andra tre höll måttet.

Subway har gått ut med ett uttalande till den amerikanska tidningen Huffington Post.

"Som ni vet så görs alla våra mackor när de beställs, och vårt bröd bakas dagligen i alla våra 38 000 restauranger i 100 länder. Vi har regler för att garantera att våra produkter är konsekventa och smakar lika gott oavsett vilken restaurang ni besöker. VI har sett fotot som ni refererar till av en Subwaymacka som inte ser ut att leva upp till vår standard", står det.

Expressen har sökt representanter för Subway i Sverige som avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.