"Håller på och tittar
på sociala medier"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Framtidsministern Kristina Persson.
Foto: Ylwa Yngvesson

Framtidsministern Kristina Persson, 69, (S) använder inte Twitter.

Nu för hon en diskussion med sin stab om huruvida det är dags att hon börjar – och i så fall på vilket sätt.

– Vi håller på att titta på om hon som statsråd ska vara aktiv i sociala medier, men vi har bara inte landat ännu, säger Kristina Perssons pressekreterare Pezhman Fivrin.

En granskning som Svenska Dagbladet gjort visar att den nya regeringen är klart mindre aktiv i sociala medier än vad alliansregeringen var.

Fyra av de rödgröna ministrarna finns varken på Facebook eller på Twitter – och två av dem som saknas i sociala medier-flödet är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) – samt framtidsminister Kristina Persson (S).

Kristina Persson har ett inaktivt konto på Twitter, och uppger till Svenska Dagbladet själv att hon också finns på Facebook men inte använder det särskilt frekvent.

– De där korta puckarna har jag inte känt en dragning till. De komplexa systemkritiska frågorna lämpar sig inte alltid för de superkorta utspelen. Det är möjligt att jag borde börja ägna mig åt det, min pressekreterare tycker det, säger Kristina Persson till Svenska Dagbladet.

För just nu en diskussion – Twitter eller inte?

Framtidsministerns pressekreterare Pezhman Fivrin, som själv är en aktiv twittrare, säger till Expressen.se att han och de andra i Kristina Perssons stab sedan en tid tillbaka för en diskussion med henne om hur de ska hantera hennes eventuella närvaro i sociala medier framöver.

– Ska man vara aktiv på Twitter så kräver det ett engagemang, och då måste man bestämma sig för hur ens strategi skulle se ut. Om man ska till exempel twittra, hur ska man göra det? Man måste hitta sitt sätt där man är personlig utan att vara privat och där man hittar sitt eget signum. Och där tror jag att Kristina först har velat känna efter utifrån hennes uppdrag och ansvarsområde i regeringen, säger han och fortsätter:

– Sen är det ju så att Kristina tittar ju på de stora, långsiktiga, utmanande frågorna för Sverige, och att vara framtidsminister innebär initialt kanske inte Twitter, utan det handlar om hur vi ska lösa de stora frågorna, som oftast är mer komplexa än 140 tecken.

"Det är att inte finnas där som börjar bli konstigt"

Ulf Bjered, S-märkt statsvetare som forskar kring sociala mediers betydelse i politiken, säger till Svenska Dagbladet att närvaro i sociala medier i framtiden kommer att vara lika självklart för en politiker som att ha dator eller mobiltelefon.

– Det är inte konstigt eller ovanligt att finnas i sociala medier. Det är det omvända, att inte finnas där, som börjar bli konstigt, säger han till SvD.

Expressen.se söker framtidsminister Kristina Persson för en kommentar.


Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.