Framtidsministern Kristina Persson. Foto: Ylwa Yngvesson
Framtidsministern Kristina Persson. Foto: Ylwa Yngvesson

"Håller på och tittar
på sociala medier"

Publicerad

Framtidsministern Kristina Persson, 69, (S) använder inte Twitter.

Nu för hon en diskussion med sin stab om huruvida det är dags att hon börjar – och i så fall på vilket sätt.

– Vi håller på att titta på om hon som statsråd ska vara aktiv i sociala medier, men vi har bara inte landat ännu, säger Kristina Perssons pressekreterare Pezhman Fivrin.

En granskning som Svenska Dagbladet gjort visar att den nya regeringen är klart mindre aktiv i sociala medier än vad alliansregeringen var.

Fyra av de rödgröna ministrarna finns varken på Facebook eller på Twitter – och två av dem som saknas i sociala medier-flödet är kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) – samt framtidsminister Kristina Persson (S).

Kristina Persson har ett inaktivt konto på Twitter, och uppger till Svenska Dagbladet själv att hon också finns på Facebook men inte använder det särskilt frekvent.

– De där korta puckarna har jag inte känt en dragning till. De komplexa systemkritiska frågorna lämpar sig inte alltid för de superkorta utspelen. Det är möjligt att jag borde börja ägna mig åt det, min pressekreterare tycker det, säger Kristina Persson till Svenska Dagbladet.

För just nu en diskussion – Twitter eller inte?

Framtidsministerns pressekreterare Pezhman Fivrin, som själv är en aktiv twittrare, säger till Expressen.se att han och de andra i Kristina Perssons stab sedan en tid tillbaka för en diskussion med henne om hur de ska hantera hennes eventuella närvaro i sociala medier framöver.

– Ska man vara aktiv på Twitter så kräver det ett engagemang, och då måste man bestämma sig för hur ens strategi skulle se ut. Om man ska till exempel twittra, hur ska man göra det? Man måste hitta sitt sätt där man är personlig utan att vara privat och där man hittar sitt eget signum. Och där tror jag att Kristina först har velat känna efter utifrån hennes uppdrag och ansvarsområde i regeringen, säger han och fortsätter:

– Sen är det ju så att Kristina tittar ju på de stora, långsiktiga, utmanande frågorna för Sverige, och att vara framtidsminister innebär initialt kanske inte Twitter, utan det handlar om hur vi ska lösa de stora frågorna, som oftast är mer komplexa än 140 tecken.

"Det är att inte finnas där som börjar bli konstigt"

Ulf Bjered, S-märkt statsvetare som forskar kring sociala mediers betydelse i politiken, säger till Svenska Dagbladet att närvaro i sociala medier i framtiden kommer att vara lika självklart för en politiker som att ha dator eller mobiltelefon.

– Det är inte konstigt eller ovanligt att finnas i sociala medier. Det är det omvända, att inte finnas där, som börjar bli konstigt, säger han till SvD.

Expressen.se söker framtidsminister Kristina Persson för en kommentar.

 

Missa inga nyheter. Ladda ner Expressens app för iOS och Android.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag