Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Håller låg profil - då ökar S i mätningarna

Stefan Löfven.Foto: Emil Nordin

Socialdemokraterna visar på kanonsiffror igen och om det var val i dag skulle de rödgröna ha majoritet.

Bakom succén står Stefan Löfven – och en taktik att hålla låg profil med så få frågor på agendan som möjligt.

– Socialdemokraterna har lyckats sitta still i båten, men testet kommer när man presenterar konkreta förslag, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Upplever du att Löfven varit ett lyft för S?

På söndagen publicerade Svenska Dagbladet den senaste Sifomätningen som fick alla S-sympatisörer att dra på smilbanden.

Partiet ökar igen – och har nu 33,7 procent. Sedan Stefan Löfven tillträdde som partiledare har partiet ökat med hela 9,1 procentenheter.

– Sedan Stefan Löfven kom så har partiet hållit sig lugnt. Allt fokus runt Juholt, som hade många olyckliga uttalanden som inte hängde ihop och som var lätta att kritisera, ledde till kritik internt. Den kritiken har nu tystnat, säger Jonas Hinnfors, statsvetare på Göteborgs universitet och S-kännare, till Expressen.se.

"Låg profil"

Och väljarna som Socialdemokraterna vinner, förlorar Moderaterna. Moderaterna får 28,7 procent, en minskning med 4,2 procentenheter sedan februari, i Sifomätningen.

– Löfven har hållit låg profil. Men när han sagt något har han visat tydlig mittenlinje i jobbfrågan, säger Jonas Hinnfors.

Samtidigt har partiet varit självkritiskt, och medgett att man inte lyckats nå ut med sitt budskap och att jobbpolitiken varit för dålig, säger Hinnfors.

– Partiet har gjort en kompromissriktning mot mitten. Och då är det inte så orimligt att de väljare som tidigare valde att gå över till Moderaterna nu känner förtroendet att glida tillbaka.

– Det finns väljare som tycker att S hör hemma i mittenpolitiken, och där tycks partiet vara på väg att landa.

Men att hålla låg profil, är det segerreceptet för S?

– Det är väldigt klokt nu i början att avhålla sig från vilda utspel och inte sätta mängder av frågor på agendan utan fokusera på en, som med jobbfrågan.

Måste börja agera

– Men sedan måste partiet börja föreslå saker. Det här har varit ett bra recept i början för att återskapa lugn i partiet där det minst sagt varit kaotiskt. Partiet har lyckats sitta still i båten, men testet kommer när man presenterar konkreta förslag, säger Jonas Hinnfors.

Vad betyder den här mätningen, kommer S fortsätta att öka?

– Osvuret är nog bäst. Partiet har väldiga utmaningar, främst inom välfärdsstatsfrågor. Men mätning efter mätning har nu visat att Moderaterna går dåligt och Socialdemokraterna går upp ordentligt.

Varför tappar Moderaterna?

– Mycket på grund av att S är mer trovärdigt och sammanhållet nu. Men det finns också en ökad desperation inom alliansen där framför allt Kristdemokraterna ligger nära fyraprocentsspärren. Det måste M hantera, ska man ge något till alla eller dumpa någon. Det råder en gryende oenighet inom alliansen, och det största partiet är mindre slagkraftigt. Om alliansen går dåligt faller det tillbaka på M, säger Jonas Hinnfors.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.