Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengren: Sverige kan bli som Europa

Ett råd är att undvika kollektivtrafiken om möjligt.
Lena Hallengren tror att Sverige är på väg utför – i likhet med många svårt drabbade länder i Europa som nu ser en kraftig andra våg av viruset.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hallengren pekar särskilt ut unga människor som ett problem. Bilden är tagen för någon helg sedan på en klubb i Stockholm.Foto: Twitter
Arkivbild.Foto: FILIP SINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Socialminister Lena Hallengren (S) flaggar för att Sverige kan få ökad smitta som på många andra håll i Europa. 

Hon pekar ut unga som upplever sig ”som odödliga” som en stor del av problemet.

– Ska smittspridningen minska så är det inte minst de som rör sig mycket ute i samhället som måste tänka till, säger hon i SVT:s Helgstudion.

Smittspridningen har ökat på flera håll i Sverige som i Europa de senaste veckorna.

I går larmade Region Uppsala om att det är fullt på intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset, och även i Region Stockholm har man sett en ökning av de som behöver sjukhusvård.

Nu varnar socialminister Lena Hallengren (S) för att Sverige kan vara på väg in i en värre fas.

– Vi befarar ju förstås att vi går i en riktning precis som andra länder i Europa, där vi får en ökande smittspridning som också påverkar intensivvården och sjukvården i övrigt, säger hon i SVT:s Helgstudion på lördagen.

”Unga som upplever att man är odödlig”

Hon säger att regeringens besked om att personer över 70 år ska ha samma rekommendationer som alla andra, också sänder ett viktigt budskap till de yngre.

– Att vi som inte är 70 plus inser att vi verkligen måste ta nya tag, och se till att vi orkar följa de rekommendationer som kommer gälla för lång tid framöver, säger hon och fortsätter:

– Det är inte okej att vi å ena sidan ska fatta beslut om tuffare restriktioner för vissa områden, att människor i riskgrupp upplever att man är väldigt begränsad. Och samtidigt så finns det grupper, och det är ju företrädesvis många yngre som upplever att man är odödlig, och att restriktionerna kanske inte omfattar lika mycket, men det gör de, säger Hallengren i Helgstudion.

Hon tror att det kan fattas fler beslut om hårdare restriktioner lokalt framöver. Exempelvis Skåne har flaggat för att de kanske inte kommer tillåta offentliga tillställningar med över 300 personer, som regeringen öppnat upp för.

Sydkorea har nått högsta antal nya fall under oktober månad

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.