Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengren (S) om kritiken: ”Är ingen politisk fråga”

Här är ett klipp från när Lena Hallengren medverkade i Aktuellt den 24 februari: ”Har sagt från pandemins början att munskydd ska användas”
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: SVT

Lena Hallengren (S) har kritiserats för ett uttalande om munskydd i SVT:s ”Aktuellt”.

Under onsdagen medverkade socialministern i SVT-programmet ”30 minuter” där hon slog tillbaka mot kritikerna.

– Det är ingen politisk fråga, säger hon i programmet.

Socialminister Lena Hallengren medverkade i SVT:s ”Aktuellt” den 24 februari och fick då en fråga om andra partiers krav om skärpta munskyddskrav.

– Jag har hört två partier uttala att de vill ha skärpta krav på munskydd. Och jag säger det som jag och Folkhälsomyndigheten och många andra sagt sedan den här pandemin började: Munskydd ska användas, och det ska behandlas som den skyddsutrustning det är, svarade Hallengren i programmet.

Uttalandet fick snabbt kritik då det inte fanns några rekommendationer om användandet av munskydd vid pandemins start, bland annat har Moderaterna i Stockholm kallat uttalandet för ”lögn” på Twitter och M-riksdagsmannen Fredrik Schulte har även KU-anmält socialministern.

”Inte en politisk fråga”

I ”30 minuter” säger Lena Hallengren att hon står bakom uttalandet att munskydd ska användas ”som den skyddsutrustningen det är”.

– Som den skyddsutrustning det är. Jag tycker det är viktigt att säga det för att det inte är så att Folkhälsomyndigheten säger: ”Använd munskydd överallt hela tiden”. Utan det är ju precis det som varit diskussionen, munskydd är en skyddsutrustning och i vilka sammanhang ska man då använda munskydd, säger hon och fortsätter:

– Det där har ju kommit att förändras, utifrån att Folkhälsomyndigheten och smittskyddet följer vetenskap och kunskapen som finns kring frågan. Men det är inte en politisk fråga.

”Bestämd uppfattning”

Programledaren Anders Holmberg frågar: 

– I maj först sa Folkhälsomyndigheten att munskydd kunde användas i äldrevården, som komplement. Men man var trots det rätt skeptisk. Så är det korrekt att säga: ”Ända sedan pandemin började så har vi sagt att man ska använda munskydd”?

Varpå Lena Hallengren svarar: 

– Som den skyddsutrustning det är. Och jag tror det var någonstans i mitten på mars som vi hade presskonferens och möten som handlade om hur vi skulle kunna ställa om nationell industriell produktion för att kunna producera munskydd. För att kunna tillgodose ett behov som fanns på olika ställen i samhället. Jag upplevde inte att någon på något sätt var emot det, säger hon och fortsätter: 

– Men hur man använder munskyddet och var, det tycker inte jag och jag är bestämd i den uppfattningen, är ingen politisk åsikt att ha. Utan det ska bedömas av Folkhälsomyndigheten och smittskydden. Av experter helt enkelt.

Se också:

Matti Sällberg om hur och när vaccineringen ger resultat.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.