Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hallengren: Ovaccinerad vårdpersonal kan flyttas

Socialminister Lena Hallengren om beskedet.
Lena Hallengren.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Regeringen och Folkhälsomyndigheten ökar nu trycket på den personal inom vård och omsorg som inte tagit sina sprutor.

Arbetsgivare inom vård och omsorg har rätt att fråga om personal är vaccinerad mot covid-19 eller inte, säger socialminister Lena Hallengren på en pressträff.

– Vidare kan det också finnas möjligheter till omplacering av den som inte vill vaccinera sig.

Fler grupper ska erbjudas en tredje dos vaccin mot covid-19. Det beskedet ger regeringen och Folkhälsomyndigheten på tisdagen. Erbjudande gäller personer inom äldreomsorgen och alla över 80 år.

Men för att skydda dem som löper störst risk att bli svårt sjuka behöver även personer i deras närhet vara vaccinerade, inskärper socialminister Lena Hallengren.

– Det gäller närstående och det gäller personal i vård och omsorg.

Folkhälsomyndigheten kommer under veckan att ta kontakt med landets regioner och kommuner för att få till stånd ett ”ännu mer aktivt” arbete med vaccination av vård- och omsorgspersonal, meddelar Hallengren.

– Det kan handla om att föra dialog med de anställda, samverka med de fackliga skyddsombuden, att låta både fast anställda och vikarier vaccinera sig på arbetstid. 

”Möjligheter till omplacering”

Men det kan också bli fråga om hårdare metoder.

– Det finns heller inget förbud mot att fråga om en anställd är vaccinerad eller inte. Vidare kan det också finnas möjligheter till omplacering av den som inte vill vaccinera sig, efter en bedömning i varje enskilt fall, säger Lena Hallengren.

Hon fortsätter:

– Jag säger det här för jag tror att de allra flesta, liksom jag själv, förväntar sig att den personal man möter i vård och omsorg är dubbelvaccinerad.

Hon påpekar att de allra flesta som arbetar inom vård och omsorg ser det som en självklarhet att ta sina båda doser.

Förslaget: Sparka ovaccinerade

Regionstyrelsen i Region Dalarna har tidigare beslutat om att utreda möjligheten att kunna neka jobb till vård- och omsorgspersonal som vägrar vaccin mot covid-19.

Anna Starbrink, liberalt sjukvårdsregionråd i Region Stockholm, vill gå ett steg längre. Hon vill att vårdpersonal som vaccinvägrar ska kunna sparkas.

– Om frågan måste ställas på sin spets. Om det är arbetstagarens eller patientens rättigheter som kommer först, då ställer jag mig på patientens sida, sade Anna Starbrink till Sveriges Radio på måndagen.

På måndagskvällen sade Liberalernas partisekreterare, Juno Blom, att partiet tar avstånd från Starbrinks förslag.

Vaccinexperten: ”Jag tror att det är klokt att avvakta lite.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.