Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hallengren om bråket: ”Är ett missförstånd”

Lena Hallengren (S).
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Emma Spak, SKL.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Enligt Stefan Löfven ska regionerna testa alla prioriteringsgrupper för covid-19.

Men SKR säger att de bara har ansvar för tre av fyra grupper.

Socialminister Lena Hallengren (S) menar att det hela är ett missförstånd.

– Det är ett sätt att spela bort korten tycker jag, säger hon till TT.

I Sveriges Radios ”Studio Ett” uttryckte statsminister Stefan Löfven sin frustration över att fler inte testas för covid-19 i Sverige.

Löfven sa att de gjort upp om frågan med regionerna som ska ha ansvar för samtliga fyra prioriteringsgrupper för testning av det nya coronaviruset.

– Regionerna säger nu att de tänker testa alla de fyra kategorier som Folkhälsomyndigheten tagit upp. Det verkar som att det beror på någon otydlighet mellan staten och regionerna, sa Löfven i ”Studio Ett”.

Prioriteringsgrupperna är följande: 

Grupp 1: Patienter som är i behov av inneliggande vård.

Grupp 2: Personal inom sjukvård och omsorg. 

Grupp 3: Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.

Grupp 4: Övriga relevanta delar av samhället.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) stämmer det inte. I ett pressmeddelande meddelade Emma Spak, sektionschef hälso- och sjukvård på SKR, att:

”Regionerna har tydliggjort att man nu tar ansvar för testning av priogrupperna 1–3. När det gäller grupp 4 har SKR och regionerna inte fått frågan. Om den skulle ställas, är det förstås något som får diskuteras och då skulle syfte och ekonomiska förutsättningar behöva klarläggas.”

Hallengren: ”Missförstånd”

Frågan om vad som gäller når socialminister Lena Hallengren (S). Hon säger att regionerna ska ta ansvar för grupp fyra i takt med att testningskapaciteten byggs upp, skriver SVT Nyheter.

– Då utgår jag från att grupp 4 kommer att testas i samma struktur som de andra grupperna. Då är det självklart att regionerna då också ansvarar för grupp 4, säger Hallengren.

Vidare säger hon att det är ett missförstånd gällande frågan:

– Det är ett missförstånd och det är ett sätt att spela bort korten tycker jag, säger Hallengren till TT.

Dokument från Folkhälsomyndigheten

Det har också varit delade meningar om vem som bär ansvar för grupp 3. Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, menar att de inte tilldelats ansvar för testning av den tredje gruppen och hänvisar till ett dokument som innehåller riktlinjer, framtagna av Folkhälsomyndigheten.

Sveriges Radio Ekot har tagit del av dokumentet:

”Provtagning och laboratorieanalys inom denna grupp behöver hanteras utanför respektive regions sjukvårdsuppdrag. Nya aktörer för provtagning, logistik, dataöverföring och provanalys behöver etableras”, står det i dokumentet från Folkhälsomyndigheten enligt Ekot.

Prioriteringsgrupperna

Grupp 1

Patienter som är i behov av inneliggande vård.


Grupp 2

Personal inom sjukvård och omsorg.


Grupp 3

Personal inom övrig samhällsviktig verksamhet.


Grupp 4

Övriga relevanta delar av samhället.

Ska testa 100 000 – klarar inte ens en tredjedel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.