Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hallengren ifrågasätter SVT:s frågor om ansvar

Frågades ut i SVT:s Agenda.
Lena Hallengren.

Nästan hälften av Sveriges över 10 000 avlidna med covid-19 kopplas till äldreboenden.

Socialminister Lena Hallengren (S) invänder mot SVT:s frågor om hon bär det yttersta ansvaret för att smittan slog så hårt mot de äldre.

– Jag tycker det är att ta i att göra en sådan formulering, säger Hallengren.

Flera makthavare pressades på söndagen i SVT:s specialprogram om coronapandemin och Sveriges strategi. Programledarna Nike Nylander och Camilla Kvartoft frågade ut socialminister Lena Hallengren (S) om de höga dödstalen på svenska äldreboenden.

Enligt coronakommissionens granskning har nuvarande regering, samt tidigare regeringar, det yttersta ansvaret för att äldreomsorgen nedprioriteras under lång tid. Men socialministern ifrågasätter SVT:s ansvarsutkrävande, bland annat på frågan om hon ansvarar för att så många dött på äldreboenden.

– Jag tycker det är att ta i att göra en sådan formulering, säger Lena Hallengren.

– Det är inte riktigt så enkelt som att peka ut vem i individ eller nivå. Det är det samtal vi ska ha här, där kommunen har ansvar, men regionerna är viktiga för sin kunskap och regeringen har ansvar på nationell nivå.

Hallengren: ”Snudd på omöjlig att svara på”

Socialministern invänder även mot frågan om hon anser att man hade kunnat göra något annorlunda för att förhindra smittspridningen på äldreboendena.

– Jag tycker den frågan är snudd på omöjlig att svara på. Om jag visste att det fanns en åtgärd som hade gett stor effekt som vi avstod från då hade jag ångrat det.

Hon nämner dock att kapaciteten för testning var liten inledningsvis.

– Hade vi haft större kapacitet till testning på våra äldreboenden i dag då är det klart att det hade varit enklare, säger Lena Hallengren.


Frågas ut om pandemin

Programledarna Camilla Kvartoft och Nike Nylander håller i SVT:s utfrågning om coronapandemin.

Gäster är statsminister Stefan Löfven (S), statsepidemiolog Anders Tegnell, socialminister Lena Hallengren (S) samt företrädare för Sveriges kommuner och regioner, bland andra Stockholms äldreborgarråd Erik Slottner (KD) och Johnny Magnusson (M), ordförande i regionstyrelsen för Västra Götaland.

Frågas ut i SVT:s Agenda.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.