Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hallandspappans egna ord: ”Ockulta krafter”

DN-reportrarna om skakande granskningen.
Pappan och familjen levde isolerade på släktgården.
Hallanspappan skriver själv om myndighetsärendena på sin blogg.
Pappan har gått under jorden och jagas nu av myndigheterna.
Foto: Linus Kamstedt Lindholm

Pappan jagas av myndigheterna och har gått under jorden efter att ha levt isolerat med familj och sju barn på gården i Halland.

Nu uttalar han sig själv om situationen via sin blogg:

”Vi har i vår familj hamnat i olika ärenden gentemot olika myndigheter, som en följd av att vi valt att stå upp för vad vi anser vara klar sanning och rättvisa och våra klara mänskliga rättigheter”, skriver han.

För 15 år sedan var Hallandspappan en prisad världsstjärna som levde lyxliv i USA. Men efter en resa till Sydostasien svängde han om sitt liv. 

Han hamnade på släktgård i Halland, där han enligt misstankarna höll sju barn isolerade, vilket Dagens Nyheter avslöjade.

Barnen har varken gått i skolan, haft kontakt med BVC, sjukvård eller tandläkare. Inte heller socialtjänsten tilläts kontakt, och när myndigheten kom för att omhänderta barnen gick pappan under jorden.

Nu uttalar han sig själv om de ärenden som bedrivs mot familjen.

Pappans ord: ”Mörkrets makter”

I ett inlägg på sin blogg uppger mannen att familjen hamnat i en rad ärenden hos myndigheter. Grundskoleförvaltningen har utfärdat vite för att barnen inte gått i skolan, socialtjänsten vill omhänderta barnen och Migrationsverket har gett hans fru avslag på förnyat uppehållstillstånd.

Pappan är starkt kritisk, och menar att myndigheterna bryter mot svenska lagar och mänskliga rättigheter. 

I inlägget beskrivs samtidigt hur det finns ”ockulta krafter” som har ”stor makt och inflytande” över människor och samhällsfunktioner.

”Då ‘mörkrets makter’ är känsliga för uppmärksamhetens och sanningens ljus hoppas vi genom att föra vår talan öppet, offentligt och ärligt att vi bättre kan undkomma falska domar”, skriver pappan.

Resonerar om religionen

En stor del av inlägget handlar också om religion. Pappan är muslim. I en dom från Förvaltningsrätten i Göteborg från i april i år uppgavs det att familjen utövar den radikala formen wahabism, vilket pappan förnekade.

På bloggen resonerar han om hur andra reagerar på familjens tro.

Vissa menas respektera den. Andra kommer att vara neutrala och ”förhoppningsvis” ge tankarna en ”rättvis och värdig chans”. Men ytterligare en grupp kommer att söka och hitta fel med den, skriver han.

”Vissa kommer finna det märkligt och annorlunda att vi talar flitigt om tro och ofta nämner och refererar till Heliga och Religösa Skrifter och personligheter. Vissa blir personliga och aggressiva, vilket reflekterar deras inre svagheter.”

DNs reportrar berättar mer om sin granskning av ärendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.