I den senaste prognosen ser DMI tydliga tendenser till att det vresiga aprilväder vi haft med snö, kyla, regn och blåst övergår i behagligare vädertyp efter månadsskiftet. Foto: Dmitrii Kiselev / Dmitrii KiselevI den senaste prognosen ser DMI tydliga tendenser till att det vresiga aprilväder vi haft med snö, kyla, regn och blåst övergår i behagligare vädertyp efter månadsskiftet. Foto: Dmitrii Kiselev / Dmitrii Kiselev
I den senaste prognosen ser DMI tydliga tendenser till att det vresiga aprilväder vi haft med snö, kyla, regn och blåst övergår i behagligare vädertyp efter månadsskiftet. Foto: Dmitrii Kiselev / Dmitrii Kiselev
Håll ut i aprilkylan - i maj kommer värmen och även juni och juli ser lovande ut. Foto: Dmitry Naumov / DMITRY NAUMOVHåll ut i aprilkylan - i maj kommer värmen och även juni och juli ser lovande ut. Foto: Dmitry Naumov / DMITRY NAUMOV
Håll ut i aprilkylan - i maj kommer värmen och även juni och juli ser lovande ut. Foto: Dmitry Naumov / DMITRY NAUMOV

Håll ut i kylan – då är värmen äntligen här

Publicerad

Håll ut i aprilkylan - i maj kommer värmen och även juni och juli ser lovande ut.

Det uppger danska väderinstitutet DMI i en långtidsprognos.

– Med lite tur får vi sommaraktiga temperaturer redan i maj, säger Tim Petersson, meteorolog vid DMI.

Det danska meteorologiska institutet, motsvarigheten till SMHI, gör fortlöpande tremånadersprognoser för vädret i Danmark och södra Skandinavien.

I den senaste prognosen ser DMI tydliga tendenser till att det vresiga aprilväder vi haft med snö, kyla, regn och blåst övergår i behagligare vädertyp efter månadsskiftet.

– Det blir fortsatt kyligt april ut, även över valborgshelgen. Men sedan finns en positiv tendens till mer stabilt väder i början av maj. Redan första veckan kommer det att märkas en markant skillnad. Det gäller hela Skandinavien om högtrycket kommer, förklarar Tim Petersson vid DMI och tillägger:

– Med lite tur får vi sommaraktiga temperaturer.

Positiv tendens för sommaren

Fortsättningen av maj och sommarmånaderna juni och juli ligger långt fram och prognoserna blir då mycket osäkra Men tendensen ser positiv ut, skriver DMI i långtidsprognosen. Torrare och varmare än normalt när lågtrycken över Nordatlanten försvagas.

Tim Petersson vid DMI förklarar:

– Det finns större sannolikhet att det blir lite varmare än normalt, men inga garantier att det blir strålande sol hela sommaren.

Den danska långtidsprognosen bygger på uppgifter från ECMWF, det europeiska vädercentret beläget utanför London som samarbetar med de flesta större väderinstituten.

– De har en komplicerad datamodell där man kör flera olika utgångsvärden och simulerar för att få fram ett genomsnitt. Man matar in lufttryck, lufttemperaturer, havstemperaturer och sådana saker, säger Tim Petersson som är medveten om att långtidsprognoser är kontroversiellt. En gissningslek, menar somliga.

– Visst sticker man ut hakan, och man ska vara försiktig. Men prognoserna är i första hand riktade mot energibolag som planerar på längre sikt. Till exempel sannolikheten att det blir mer eller mindre vatten framöver, säger Tim Petersson.

"Träffsäkerheten har blivit bättre"

Kollegan Johan Groth på väderinstitutet Storm, tycker inte att man helt ska avfärda långtidsprognoserna, men att man kan ta dem med en nypa salt.

– Det är ett försök att på vetenskapliga grunder hitta trender och beskriva vädret framöver, så det är inget hokus pokus. Träffsäkerheten har blivit bättre.

– Man kan jämföra det med teorier om börsen eller räntorna - ska de gå upp eller ned? Det är seriösa bedömare som tittar på det, sen kan det hända något som fullständigt kullkastar allt. Så är det med vädret också, säger Johan Groth.

Hans egen prognos för majvädret lyder:

– Nästa vecka blir kall i hela landet, sedan blir det lite bättre i början på maj. Det är ingen värmebölja men temperaturer som åtminstone snuddar något över 15 grader i södra delen av landet. Men därefter kommer ett bakslag i mitten av maj då det ser ut att bli kyligt för årstiden, framför allt i norr.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag