Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håll ut - nu blir det varmare i Sverige

Foto: Anders Wiklund / Scanpix

Iskylan har Sverige i ett skruvstäd.

Men håll ut.

På många håll i landet förväntas temperaturerna stiga med över 15 grader i början av nästa vecka då plusgrader är att vänta – ända upp till Luleå.

– Så kallt som det är nu kommer det inte att bli igen på ett tag, säger Ina Wollertsen, meteorolog på Storm.

Så stora blir temperaturskillnaderna där du bor

Temperaturhöjningen avser natten/morgonen mot lördag denna vecka jämfört med natten/morgonen mot tisdag under kommande vecka.

Luleå:

Temperaturhöjning 14 grader (från -13 till +1)

Umeå:

Temperaturhöjning 15 grader (från -13 till +2)

Östersund:

Temperaturhöjning 16 grader (från -14 till +2)

Mora:

Temperaturhöjning 25 grader (från -23 till +2)

Stockholm:

Temperaturhöjning 17 grader (från -15 till +2)

Växjö:

Temperaturhöjning 14 grader (från -12 till +2)

Göteborg:

Temperaturhöjning 7 grader (från -4 till +3)

Halmstad:

Temperaturhöjning 8 grader (från -5 till +3)

Malmö:

Temperaturhöjning 9 grader (från -5 till +4)

Svenskar över hela landet har huttrat ikapp på busshållplatser och tunnelbaneperronger de senaste veckorna. Men nu kan det äntligen vara slut på vargavintern. Under nästa vecka kommer nämligen såväl norrlänningar som skåningar att bjudas på plusgrader.

Varmare luft på väg

– Vi har ett lågtryck på ingång från Atlanten som drar in från väst med varmare luft. Betydligt varmare luft än den som ligger över Sverige just nu, eftersom högtrycket har legat där ett bra tag, säger Ina Wollertsen och fortsätter:

– Högtrycket kommer att fortsätta mot sydöst, ner över kontinenten. Att temperaturerna stiger kommer att märkas litegrann i helgen då temperaturerna stiger gradvis, men den stora skillnaden kommer att märkas först i början av nästa vecka.

Temperaturskillnad på 25 grader

En av de orter där det väntade lågtrycket kommer att märkas allra mest är Mora. Där kommer temperaturen, enligt SMHI:s prognos, att höjas 25 grader under den kommande veckan. Under lördag natt förväntas det bli omkring minus 23 grader - för att till tisdagsnatten ha stigit till plus två grader. Och plusgrader väntar från Malmö i söder till Luleå i norr under början av den kommande veckan.

Men även om temperaturerna kan komma att sjunka ner under minusstrecket igen framåt nästa helg tror Ina Wollertsen att vi har sluppit undan vargavintern för just den här gången.

– Det kommer att dröja innan det blir så här kallt igen, det tar tid för luften att bli så kall som den är på många håll i Sverige just nu, säger hon.

 

Prognos: Så blir vädret där du bor - se senaste prognos på vädersajten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!