Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håll koll på ljusen i adventstider

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: PERSSON PER MAGNUS / EXP

Levande ljus skänker trivsel och stämning – men det gäller att hålla koll på sina ljusstakar. 

I adventstider ökar larmen om bostadsbränder. 

– Man ska placera ljusen så fritt som möjligt, säger Robert Petersen Runmon, brandinspektör på Stockholms brandförsvar. 

Under vinterhalvåret får räddningstjänsten in fler larm om bränder som startat till följd av levande ljus. 

– De ljusrelaterade bränderna går upp när det är mörkt ute, man tänder helt enkelt fler ljus då, säger Robert Petersen Runmon, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar. 

Över 400 personer blev inlagda för vård av eld- och rökskador förra året. Sedan 2001 handlar det om drygt 9 500 personer runtom i landet, visar siffror från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har tagit fram och sammanställt. 

Så placerar du adventsljusen bäst 

Ljus i adventstider hör till – men det gäller att ha koll på ljusen för att inga olyckor ska ske. Att aldrig lämna ljuset obevakat är ett råd som alltid ska följas – och att tänka på ljusens placering är nödvändigt. 

– Man ska tänka på att branden inte kan sprida sig. Har du en ljusstake mitt på ett köksbord händer förmodligen inget mer än att ljusstaken brinner upp och bordet får ett rejält brännmärke. Har man dem i stället i ett fönster skulle ljuset kunna sätta eld på gardinen och branden kan sprida sig. Man ska placera ljusen så fritt som möjligt, säger Robert Petersen Runmon. 

Vad som finns i adventsljusstaken spelar roll 

Ljusstakar ska inte vara brännbara – därför ska du tänka på vad du dekorerar din adventsljusstake med. Vill du ha mossa gör du bäst i att använda dig av behandlad mossa. Sten, snäckor och sand är exempel på saker som är fint i en ljusstake men som inte är brandfarliga. 

En billig försäkring är att äga en pulversläckare. En fungerande brandvarnare är så klart också viktigt – Robert Petersen Runmon menar att man bör ha så många och fungerande brandvarnare att de hörs i alla sovrum. Att testa brandvarnarna regelbundet är också livsviktigt. 

– Ofta börjar en brandvarnare tjuta och varna när batteriet är lågt. Men det gör den bara ett tag, sen tystnar den. Har man varit i väg eller bortrest ett tag är det smart att testa den när man kommer hem. 

Batteriljus kan ersätta vanliga ljus i advent 

Robert Petersen Runmon tipsar också om att ha en återsamlingsplats att mötas på om det skulle vara så att brand utbryter. Är man två eller fler i hushållet vill man direkt veta om de andra i hemmet också har tagit sig ut – bestäm därför en samlingsplats utanför hemmet. 

Och är det så att man befinner sig i en riskmiljö finns det faktiskt batteriljus som kan fungera som komplemtent till levande ljus. 

– Har man barn, kanske en livlig katt eller en förälder som har börjat bli lite glömsk så kan det vara klokt att använda sig av batteriljus i stället. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.