Foto: PERSSON PER MAGNUS / EXP
 Foto: PERSSON PER MAGNUS / EXP

Håll koll på ljusen i adventstider

Publicerad

 

Levande ljus skänker trivsel och stämning – men det gäller att hålla koll på sina ljusstakar. 

I adventstider ökar larmen om bostadsbränder. 

– Man ska placera ljusen så fritt som möjligt, säger Robert Petersen Runmon, brandinspektör på Stockholms brandförsvar. 

Under vinterhalvåret får räddningstjänsten in fler larm om bränder som startat till följd av levande ljus. 

– De ljusrelaterade bränderna går upp när det är mörkt ute, man tänder helt enkelt fler ljus då, säger Robert Petersen Runmon, brandinspektör på Storstockholms brandförsvar. 

Över 400 personer blev inlagda för vård av eld- och rökskador förra året. Sedan 2001 handlar det om drygt 9 500 personer runtom i landet, visar siffror från Socialstyrelsen som nyhetsbyrån Siren har tagit fram och sammanställt. 

Så placerar du adventsljusen bäst 

Ljus i adventstider hör till – men det gäller att ha koll på ljusen för att inga olyckor ska ske. Att aldrig lämna ljuset obevakat är ett råd som alltid ska följas – och att tänka på ljusens placering är nödvändigt. 

– Man ska tänka på att branden inte kan sprida sig. Har du en ljusstake mitt på ett köksbord händer förmodligen inget mer än att ljusstaken brinner upp och bordet får ett rejält brännmärke. Har man dem i stället i ett fönster skulle ljuset kunna sätta eld på gardinen och branden kan sprida sig. Man ska placera ljusen så fritt som möjligt, säger Robert Petersen Runmon. 

Vad som finns i adventsljusstaken spelar roll 

Ljusstakar ska inte vara brännbara – därför ska du tänka på vad du dekorerar din adventsljusstake med. Vill du ha mossa gör du bäst i att använda dig av behandlad mossa. Sten, snäckor och sand är exempel på saker som är fint i en ljusstake men som inte är brandfarliga. 

En billig försäkring är att äga en pulversläckare. En fungerande brandvarnare är så klart också viktigt – Robert Petersen Runmon menar att man bör ha så många och fungerande brandvarnare att de hörs i alla sovrum. Att testa brandvarnarna regelbundet är också livsviktigt. 

– Ofta börjar en brandvarnare tjuta och varna när batteriet är lågt. Men det gör den bara ett tag, sen tystnar den. Har man varit i väg eller bortrest ett tag är det smart att testa den när man kommer hem. 

Batteriljus kan ersätta vanliga ljus i advent 

Robert Petersen Runmon tipsar också om att ha en återsamlingsplats att mötas på om det skulle vara så att brand utbryter. Är man två eller fler i hushållet vill man direkt veta om de andra i hemmet också har tagit sig ut – bestäm därför en samlingsplats utanför hemmet. 

Och är det så att man befinner sig i en riskmiljö finns det faktiskt batteriljus som kan fungera som komplemtent till levande ljus. 

– Har man barn, kanske en livlig katt eller en förälder som har börjat bli lite glömsk så kan det vara klokt att använda sig av batteriljus i stället. 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag