Halima, 21, blir historisk – första modellen i burkini

Halima Aden hyllas för sina bilder.
Foto: instagram.com/halima

Modellen Halima Aden kallar sig själv för en ”burkini babe” och enligt Sports illustrated är hon ”en av de största skönheterna i modern tid”.

Nu ingår den tidigare flyktingen, som första kvinna någonsin, i tidningens årliga baddräktsnummer iklädd burkini och hijab.

– Det är en historia som inte ens hade gått att hitta på, säger hon till Sports illustrated.

Halima Aden, 21, har sitt ursprung i Somalia men föddes i ett flyktingläger i Kenya.

Nu är hon ansiktet utåt när Sports illustrated lanserar sitt årliga så kallade baddräktsnummer.

Tidningen har genom åren fått kritik från vissa håll för att misslyckas med att representera kvinnor från olika kulturer men med årets tidning, som landar i tidningsställen i maj, verkar man vilja ändra på det.

Sports illustrated kontrakterade Halima Aden och flög henne till Kenya för att genomföra plåtningen där.

En känslosam upplevelse, menar modellen själv.

– Jag tänker hela tiden tillbaka på sexåriga jag som var i ett flyktingläger i samma land. Så att växa upp, leva den ”amerikanska drömmen”, och sedan komma tillbaka till Kenya för att plåta för Sports illustrated i de allra vackraste delarna av landet… Det är en historia som inte ens hade gått att hitta på, säger hon till Sports illustrated.

https://www.instagram.com/p/Bw1sVHBhw7E/

”Jag beundrar henne”

Fotograf var Yu Tsai, som även har varit domare i ”America's next top model”.

På bilderna kan Halima Alden ses ligga utsträckt på stranden i den lilla kuststaden Mombasa.

Hon är nu den första kvinnan någonsin som har på sig hijab och burkini i Sports illustrated.

– Vi tror på att skönhet inte har några gränser. Jag beundrar Halima, och jag ser på henne som en inspiration för vad hon använder sin plattform för. Hon är, enligt mig, en av de största skönheterna i modern tid, inte bara på utsidan utan även på insidan. När vi träffades slogs jag direkt av hennes intelligens, entusiasm och autenticitet, säger MJ Day, redaktör för det aktuella baddräktsnumret, till den egna tidningen.  

Vill att kvinnor ska gå samman

Halima Alden kallar sig själv för en ”burkini babe” och vill skapa en väg in i modeindustrin för andra muslimska kvinnor.

– Jag kände mig aldrig riktigt representerad för jag kunde inte öppna ett enda magasin och se en kvinna som hade på sig en hijab, säger hon till Sports illustrated.

https://www.instagram.com/p/Bvib24LH1dH/

I intervjuer har Halima Alden hyllat tidningen för sitt beslut att använda henne på omslaget.

– Sports illustrated bevisar att en kvinna som har på sig en bikini faktiskt kan ligga bredvid en kvinna som har på sig en burkini. Och som kvinnor kan vi komma samman och heja och hylla mångfalden bland oss, säger hon till morgonprogrammet ”Good Morning America”.

Skapade rubriker världen över 

Halima Aden föddes i ett av FN:s flyktingläger i Kakuma i de nordvästra delarna av Kenya. Där tillbringade hon de sju första åren av sitt liv innan familjen fick en chans att flytta till USA.

https://www.instagram.com/p/BtL-pVbgPY8/

Intresset för modeindustrin kom i tonåren men Halima Aden var tidigt tydlig med att hon inte vill överge sina muslimska traditioner.

Redan 2016 skapade Halima Aden stor uppståndelse.

Då deltog hon i skönhetstävlingen Miss USA – iförd hijab och burkini, vilket aldrig tidigare hade hänt i tävlingens historia.

Därefter landade hon ett eftertraktat kontrakt med IMG Models.

– Jag tyckte att hon var så modig som stod fast vid vad hon verkligen tror på och ändå jagade den amerikanska drömmen om att vara med i en skönhetstävling, sa Ivan Bart vid IMG models då.

2017 gjorde Halima Aden också debut under modeveckan i New York för Kanye Wests klädmärke Yeezy.

https://www.instagram.com/p/BuWvnmhBVqL/

Halima Aden har synts i de ansedda tidningarna Vogue, Elle och Paper magazine.

I dag är hon även ambassadör för Unicef.

– Jag hade egentligen inga planer på att bli modell. Jag ville sprida ett positivt budskap om skönhet och mångfald och visa andra unga muslimska kvinnor att det finns plats för dem, har Halima Aden tidigare sagt till till Business of fashion.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.