Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hälften hoppade av SDU-kongressen

<p>Jessica Ohlson valdes till ny ordförande för Sverigedemokratisk ungdom i lördags.<br></p>
<p>Henrik Vinge, presschef på SD, menar att SD skulle gynnas av om SDU skulle starta ett eget parti.<br></p>Foto: Mikael Sjöberg

Hälften av deltagarna uteblev när SDU fortsatte sin kongress efter att Sverigedemokraterna startat ett annat ungdomsförbund.

Den nyvalda ordföranden, Jessica Ohlson, utesluter inte att ett nytt parti kan bildas.

– Vad som händer i framtiden är svårt att spekulera kring, där kan jag inte utesluta någonting, säger hon.

Efter att Jessica Ohlson valts till ny ordförande under lördagen för Sverigedemokratisk ungdom (SDU) fattade SD:s partistyrelse ett beslut om att bryta med förbundet.

I stället har Sverigedemokraterna startat ett annat förbund - med samma namn. Något som är omtvistat.

Vem som äger rätten till namnet SDU kan komma att avgöra om Sverigedemokraterna måste genomföra en stadgeändring, vilket kräver 75 procent av rösterna på partiets landsdagar, eller har rätt att starta ett nytt ungdomsförbund.

- Det är en ren teknikalitet. Det kommer inte att ha någon betydelse, säger SD:s presschef Henrik Vinge.

– Skulle de starta ett annat förbund med ett samma namn så kommer vi ta strid rättsligt, säger SDU:s nyvalda ordförande Jessica Ohlson.

Vill avsätta partiledningen

Nu väcks frågan om SDU-ledningen, med bland andra Jessica Ohlson, kommer att starta ett nytt parti om moderpartiets ledning får som den vill och bryter med ungdomsförbundet.

– Det vore bara positivt för oss om de gjorde det. Vi skulle gagnas av det, säger Henrik Vinge, presschef på SD.

Jessica Ohlson utesluter inte att det kan bli så, men kommer nu att fokusera på ungdomsförbundets stora fråga: att avsätta Jimmie Åkesson och hans partiledning.

– Vi är fortfarande ett ungdomsförbund till Sverigedemokraterna. Vad som händer i framtiden är svårt att spekulera kring, där kan jag inte utesluta någonting, säger hon.

Så det kan bli aktuellt att ni startar ett eget parti?

– Jag ska inte utesluta någonting. Men vårt främsta mål nu är att verka för att demokratisera Sverigedemokraterna och byta ut partiledningen. Politiken är ändå bra, vi ställer oss bakom den socialkonservativa, nationalistiska inriktningen.

Ultima Thule uppträdde

Efter gårdagens jämna val av ordförande avvek cirka hälften av deltagarna på SDU:s kongress till dagens aktiviteter. Från 120 deltagare till mellan 60 och 70.

De som avvek stod i stor utsträckning bakom Jessica Ohlsons konkurrent, som stöttats av SD:s partiledning, Tobias Andersson.

– Det har varit som en vanlig kongress med ett litet manfall bara, säger Jessica Ohlson.

Under lördagskvällen fick ungdomsförbundet besök av det kontroversiella nationalistiska bandet Ultima Thule, som varit uppmärksammade flera gånger den senaste tiden.

I somras har Jimmie Åkesson spelat piano i en av bandets låtar och haft en privat spelning med det tidigare vit makt-musikbandet på sin kräftskiva i Sölvesborg.

Jessica Ohlson ser inte lördagens framträdande som att bandet väljer sida mellan partiledningen och ungdomsförbundet.

– Inte så som jag har uppfattat det, jag pratade inte med dem under kvällen. De tackade ja till inbjudan för ett bra tag sedan och är informerade om det som hänt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.