OBS! Bilden är ett montage. Foto: Getty /Scanpix
OBS! Bilden är ett montage. Foto: Getty /Scanpix

Hälften förlorade på nya sjukregler

Publicerad
Uppdaterad
Varannan långtidssjukskriven som slussats över till Arbetsförmedlingen har fått sänkt ersättning.
Det är tvärtemot vad regeringen påstod i december. Bara var tredje har fått mer pengar.
Socialdemokraten Veronica Palm är kritisk till "fattiggörandet".
- Ersättningarna sjunker hur man än vänder och vrider på det. Grundproblemet är att regeringen har infört en stupstock i sjukförsäkringen där människor försäkras ut, trots att de inte är friska, säger Veronica Palm, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet.
Vid årsskiftet gick drygt 12 000 personer som uppnått tidsgränsen i sjukförsäkringen över från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Där går de nu ett introduktionsprogram.
När regeringen i december presenterade hur ersättningen till dessa personer skulle se ut var arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin positiv. Majoriteten skulle få höjd ersättning, sade han då och hänvisade till beräkningar som hade gjorts på arbetsmarknadsdepartementet.

Sänkt ersättning

Men så blev det alltså inte, enligt preliminära siffror från Försäkringskassan. Av de 12 000 personerna fick 49 procent sänkt ersättning med minst 100 kronor i månaden. 35 procent fick samtidigt höjd ersättning med minst 100 kronor. Resten fick en förändring som var mindre än 100 kronor i månaden.
Fast Littorin pekar på att en majoritet får plus minus 100 kronor eller mer. Dessutom väntar en tiondel på besked från sin a-kassa. För 2 500 av de 12 000 personer är det inte klart vad den slutgiltiga ersättningen blir. De får för tillfället den lägsta dagersättningen utbetald.
Littorin tycker därför att beskedet i december håller.
- Då fanns en mycket stor oro att man inte skulle få någon ersättning alls, säger Littorin.

Tusenlappar mindre

Men för majoriteten av dem som fått lägre ersättning handlar det om en sänkning med 1 000 kronor eller mer i månaden. Hela 16 procent har fått 5 000–10 000 kronor mindre i månaden, medan 23 procent 1 000–5 000 kronor mindre.
- Jag förstår att de blir väldigt bekymrade. Men de som är arbetslösa har redan den ersättningen. Arbetslösa måste behandlas lika, oavsett om de kommer från långtidssjukskrivning eller är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Det ställer högre krav på Arbetsförmedlingen så att de i stället får en lön att leva på, för det är alltid bättre, säger Littorin.
Veronica Palm menar dock att de utförsäkrade behöver stöd och rehabilitering mer än något annat:
- Frågan man bör ställa sig är: Blir de friskare av att de blir utförsäkrade? Jag tror inte det. Den här politiken leder till att sjuka människor blir utförsäkrade och fattigare.

Lillemor Idling/Amanda Billner

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag