Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hälften av våldtäkterna kan inte klaras upp

Endast fem av hundra våldtäkter resulterar i en fällande dom. Det visar en ny studie som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort.Foto: TT NYHETSBYRÅN
I studien kommer Brå fram till att det i nästan hälften av fallen inte finns förutsättningar att klara upp anmälningarna, oavsett hur bra polis och åklagare arbetar.Foto: ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Endast fem av hundra våldtäkter resulterar i en fällande dom. Det visar en ny studie som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort.

Brå har på regeringens uppdrag studerat hur anmälda våldtäkter hanteras av rättsväsendet.

I studien kommer Brå fram till att det i nästan hälften av fallen inte finns förutsättningar att klara upp anmälningarna, oavsett hur bra polis och åklagare arbetar.

Brå har studerat 785 slumpmässigt utvalda våldtäkter under 2016. I de fallen var 3–5 procent överfallsvåldtäkter, i de flesta fallen kände förövare och offer varandra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.