Flera skolor har bristande smittskydd: ”Allvarligt”

Lärarförbundet: "Flera skolor tvingas stänga"
Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem berättar om kontrollerna i Nyhetsmorgon i ”TV4”
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Många svenskar skolor brister i smittskyddet.

Drygt hälften av skolorna som Arbetsmiljöverket har inspekterat får anmärkningar för bristande åtgärder mot covid-19, rapporterar TT.

– Vi ser att ungefär hälften av skolorna har mer att göra, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket i Nyhetsmorgon.

Arbetsmiljöverket har granskat smittskyddet i skolmiljön bland landets grund- och gymnasieskolor. 

Av de 125 inspektioner som myndigheten hittills har gjort visar ungefär hälften på brister i åtgärder för att hålla smittspridningen nere, rapporterar TT.

Framförallt är det möjligheterna att hålla smittsäkert avstånd under skoltid som Arbetsmiljöverket anmärker på.

– Det är allvarligt, hålla avstånd är den viktigaste faktorn att hålla smittspridningen nere, säger Erna Zelmin-Ekenhem vid Arbetsmiljöverket i TV4:s Nyhetsmorgon.

10 000 orosanmälningar

Cirka 10 000 anmälningar kring bristande coronaåtgärder i skolan har kommit in till Arbetsmiljöverket. 

Många av anmälningarna handlar om fulla klassrum och matsalar där elever och lärare inte kan hålla tillräckligt med avstånd från varandra.

Arbetsmiljöverket är förstående till att det kan vara svårt för skolor att hitta lösningar på hur undervisning kan genomföras på ett smittsäkert sätt.

– Många huvudmän är verkligen kreativa i att hitta lösningar. Men många har svårt att hitta lösningar när det gäller avståndet, säger Erna Zelmin-Ekenhem.

”Ha undervisning utomhus”

Enligt myndigheten måste samverkan mellan arbetsgivare och skyddsombud bli bättre.

Det gäller att lokalisera situationer där det råder stor risk för smittspridning och sedan tillsammans hitta åtgärder som motverkar smittoriskerna. Och till sist följa upp att åtgärderna får effekt.

– I stället för att klämma in alla i ett klassrum använder man två, varav i det ena eleverna arbetar vid datorn. Man kanske har en stor gymnastiksal man kan ha undervisning i eller ha undervisning utomhus, säger Elin Löfström Engdahl, ansvarig projektledare på Arbetsmiljöverket till TT.


Lärarförbundet: ”Lärarkåren är extremt slutkörd” 

Lärarförbundet ordförande menar att vissa skolor bör återgå till fjärrundervisning.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.