Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Häktningsordern mot Julian Assange står fast

Wikileaks-grundaren Julian Assange har levt isolerad på Ecuadors ambassad i London i sex års tid. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors ambassad i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

LONDON. Julian Assange fick under tisdagen återigen avslag i brittisk domstol. 

Häktningsbeslutet mot honom står fast, meddelade domaren. 

Wikileaksgrundaren Julian Assange fick i förra veckan avslag på sin begäran om att häktningsbeslutet mot honom i Storbritannien skulle upphävas. 

Hans advokater begärde då att häktningsordern skulle prövas igen – och argumenterade att det inte ligger i allmänhetens intresse att upprätthålla den. 

Beslutet kom i dag klockan 15 svensk tid i Westminster Magistrates Court i centrala London.

Domaren Emma Arbuthnot meddelade då att häktningsbeslutet står fast, rapporterar bland andra Daily Mirror och Sky News

 

LÄS MER: Häktningsbeslut mot Assange står fast 

 

Hade kunnat lämna ambassaden

Om domstolen hade gått på Assanges linje hade han kunnat lämna Ecuadors ambassad i Knightsbridge i London för första gången sedan juni 2012, utan att riskera gripande. 

Assange och hans advokater har tidigare uppgett att de snart sex åren i ambassadbyggnaden intill varuhuset Harrods haft negativ påverkan på hans hälsa. Han uppges bland annat lida av depression, tandvärk och axelproblem. Inför domstolsbeslutet 6 februari hade hans advokater hänvisat till att häktningsbeslutet inte fyller någon funktion – eftersom den svenska utredningen är nedlagd. 

Den svenska utredningen lades ned i maj förra året, vilket också innebar att den europeiska arresteringsorder som fanns drogs tillbaka. 

 

 

LÄS MER: Beskedet: Assange får nu medborgarskap i Ecuador 

 

Assange har beviljats medborgarskap i Ecuador

Brittisk polis har därefter sagt att Assange trots det kan gripas om han lämnar ambassaden, eftersom han bröt mot borgensreglerna i samband med att han tog sig till ambassaden. 

Ecuador beviljade Assange medborgarskap tidigare i år och ville även att den brittiska regeringen skulle ge honom diplomatstatus. Detta nekades dock och menade att det enda sättet för Assange att lämna ambassaden är att han möter rättvisan, enligt AFP. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!