Wikileaks-grundaren Julian Assange har levt isolerad på Ecuadors ambassad i London i sex års tid. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNWikileaks-grundaren Julian Assange har levt isolerad på Ecuadors ambassad i London i sex års tid. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Wikileaks-grundaren Julian Assange har levt isolerad på Ecuadors ambassad i London i sex års tid. Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors ambassad i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNEcuadors ambassad i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ecuadors ambassad i London. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Häktningsordern mot Julian Assange står fast

Publicerad

LONDON. Julian Assange fick under tisdagen återigen avslag i brittisk domstol. 

Häktningsbeslutet mot honom står fast, meddelade domaren. 

Wikileaksgrundaren Julian Assange fick i förra veckan avslag på sin begäran om att häktningsbeslutet mot honom i Storbritannien skulle upphävas. 

Hans advokater begärde då att häktningsordern skulle prövas igen – och argumenterade att det inte ligger i allmänhetens intresse att upprätthålla den. 

Beslutet kom i dag klockan 15 svensk tid i Westminster Magistrates Court i centrala London.

Domaren Emma Arbuthnot meddelade då att häktningsbeslutet står fast, rapporterar bland andra Daily Mirror och Sky News

 

LÄS MER: Häktningsbeslut mot Assange står fast 

 

Hade kunnat lämna ambassaden

Om domstolen hade gått på Assanges linje hade han kunnat lämna Ecuadors ambassad i Knightsbridge i London för första gången sedan juni 2012, utan att riskera gripande. 

Assange och hans advokater har tidigare uppgett att de snart sex åren i ambassadbyggnaden intill varuhuset Harrods haft negativ påverkan på hans hälsa. Han uppges bland annat lida av depression, tandvärk och axelproblem. Inför domstolsbeslutet 6 februari hade hans advokater hänvisat till att häktningsbeslutet inte fyller någon funktion – eftersom den svenska utredningen är nedlagd. 

Den svenska utredningen lades ned i maj förra året, vilket också innebar att den europeiska arresteringsorder som fanns drogs tillbaka. 

 

 

LÄS MER: Beskedet: Assange får nu medborgarskap i Ecuador 

 

Assange har beviljats medborgarskap i Ecuador

Brittisk polis har därefter sagt att Assange trots det kan gripas om han lämnar ambassaden, eftersom han bröt mot borgensreglerna i samband med att han tog sig till ambassaden. 

Ecuador beviljade Assange medborgarskap tidigare i år och ville även att den brittiska regeringen skulle ge honom diplomatstatus. Detta nekades dock och menade att det enda sättet för Assange att lämna ambassaden är att han möter rättvisan, enligt AFP. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag