Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Philip Manshaus, 21, misstänks för moskéattacken

Philip Manshaus, 21, misstänks för moskéattacken i Oslo
Philip Manshaus, 21, misstänks ha mördat sin styvsyster och därefter försökt attackera en moské. Foto: Privat
Polisavspärrningar nära moskén i Bærum i Norge. Foto: Dagbladet / Dagbladet
Polisens tekniker på brottsplatsen. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Blåljuspersonal det hus där den misstänktes 17-åriga styvsyster hittades död. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Philip Manshaus på väg till häktningsförhandlingen i Oslo. Foto: ØRN E. BORGEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Philip Manshaus i rätten Foto: CORNELIUS POPPEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Norsk polis utreder lördagens moskéattack som en terrorhandling.

Vid lunchtid på måndagen hålls en häktningsförhandling mot den misstänkta gärningsmannen, 21-årige Philip Manshaus, 

Philip Manshaus nekar till anklagelserna om mord, försök till mord och terrorbrott, rapporterar norska Dagbladet.

När han kom in i rättssalen klockan 13.17 visade han upp sitt blåslagna ansikte för kamerorna – och satte sig ner med ett leende på läpparna.

Enligt NRK fick den norska säkerhetspolisen tips om Philip Manshaus för ett år sedan.

Dagbladet rapporterar att 21-åringen kräver att försättas på fri fot.

– Han vill inte sitta i fängelse, säger hans advokat Unni Fries.

På måndagseftermiddagen häktades han i fyra veckor – då domstolen fruktar att det finns stor risk för återfall om han inte hålls i förvar. Han får dessutom både brev- och besöksförbud. 

Norsk polis larmades vid 16-tiden i lördags till en skottlossning en moské i Bærum utanför Oslo. En person skadades lindrigt i attacken.

När polis anlände hade den misstänkta gärningsmannen, 21-årige Philip Manshaus, övermannats av moskéns besökare. 

Mannen misstänks även för att ha mördat sin 17-åriga styvsyster strax före attacken, rapporterar norska Dagbladet.

Klockan 13 på måndagen hålls en häktningsförhandling mot Manshaus, enligt tidningen. Han misstänks mot sitt nekande för mord, mordförsök och terrorbrott.

I ett pressmeddelande skriver polisen att norska åklagarmyndigheten begär att den anklagade ska sitta i förvar i fyra veckor ”med fullständig isolering, brev- och besöksförbud och medieförbud”. Man efterfrågar även att förhandlingen ska ske bakom lyckta dörrar ”eftersom utredningen befinner sig i ett tidigt skede och den anklagade inte har gett någon förklaring till polisen”.

Dagbladet berättar att Philip Manshaus har samtyckt till att bli filmad och fotograferad under häktningsförhandlingen.

Vid 13.17 leddes Manshaus in i rättssal 250 på Oslo tingsrätt. 21-åringens ansikte var blåslaget när han lugnt satte sig på sin plats. Därefter vände sig Manshaus sakta mot det massiva pressuppbådet – och log brett.

Strax före klockan 14 meddelade rätten att förhandlingen ska ske bakom lyckta dörrar. Vid 14.30 avslutades häktningsförhandlingen. Enligt Dagbladet krävde Philip Manshaus att försättas på fri fot.

– Han vill inte sitta i fängelse, säger hans advokat Unni Fries. 

16.18 rapporterade NRK att Manshaus häktas i fyra veckor och att hälften av tiden kommer att vara i total isolering med både brev- och besöksförbud. 

Domstolen menar att det finns stor risk för återfall om Manshaus inte hålls i förvar.

Polisen fick tips om Manshaus

Enligt NRK fick den norska säkerhetspolisen, PST, tips om Philip Manshaus redan för ett år sedan. Det säger säkerhetspolisens chef Hans Sverre Skjøvold på en presskonferens på måndagseftermiddagen.

– Vi ska återkomma till hur det följdes upp, men jag ser helt klart relevansen i den frågan, säger han.

Den norska polisens säkerhetstjänst, PST, beskriver tipset som vagt. Det ska bland annat ha handlat om ”konservativa tankar”, men utan att nämna något om en risk för terrorhandlingar, skriver Dagbladet. 

– I linje med våra procedurer följde vi upp beskedet från PST. Vi gjorde utredningar och fann ingen grund till att gå vidare med det. Vi meddelade det vidare och hade en dialog med PST. Detta var för ett år sedan, säger vice polischefen i Oslo, Bjørn Vandvik, till tidningen.

Efter det gjordes ingen vidare utredning av 21-åringen.

– Tipset var som sådant att vi inte ansåg att det fanns någon grund för att kontakta den anklagade eller någon runt honom, säger Bjørn Vandvik till Dagbladet.

Polisen namnger mördade styvsystern

Tidigt på måndagskvällen höll norska polisen en presskonferens där de uppgav att den mördade styvsystern är 17-åriga Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, vars familj har godkänt att man går ut med hennes namn. 

Polisen uppger även att Manshaus hade en kamera, en så kallad go-pro, på den hjälm han hade på sig då han begick dådet. Kameran är enligt polisen en viktig del av bevisningen.

Enligt TT ska även en person som utgett sig för att ha varit Manshaus skrivit på ett nätforum att han försökt att livesända attacken men misslyckats.  

Han ska även ha haft flera vapen på sig, främst jaktvapen. 

Enligt NRK:s uppgifter ska 21-åringen dessutom ha varit medlem i en skytteklubb sedan våren 2018. 

– Vi tror att flera av vapnen var lagligt registrerade i hans hushåll. Vi vet inte vilka av vapen som var lagliga och inte, säger polisen under pressträffen.

Vibeke Hein Bæra, biståndsadvokat till Manshaus pappa tillika styvpappa till Johanne Zhangjia Ihle-Hansen, meddelar att familjen tar starkt avstånd från attacken under lördagen. 

21-åriga Philip Manshaus misstänks för attacken mot moskén i Oslo.

Vägrar prata i polisförhör

Philip Manshaus stoppades av besökare i moskén när han klev in med hagelgevär och pistoler.

– Den ene höll, den andre slog, och de tog kontroll över situationen, säger Irfan Mushtaq, moskéns föreståndare. 

Efter att ha gripits av polis har förhör hållits med Philip Manshaus på polisstationen i Oslo. Han har dock inte velat säga något, rapporterar Dagbladet.

– Vi har avslutat förhöret. Han ville inte förklara sig, säger Greta Lien Metlid, chef för Oslopolisens utrednings- och underrättelseenhet, till tidningen på söndagskvällen.

Dagbladet pratade även med 21-åringens försvarsadvokat, Unni Fries, när hon var på väg till polisstationen för att träffa sin klient under gårdagskvällen.

– Han använder sin rätt att inte förklara sig. Det är för tidigt att säga när han kommer vilja göra det, säger Fries till tidningen.

Försvarsadvokaten vill inte heller kommentera Manshaus psykiska hälsa.

– Jag vill träffa honom själv och få en överblick över situationen, säger hon, och tillägger att det är oklart om klienten kommer ge sin version under måndagens häktningsförhandling.

Hatiska inlägg på sociala medier

Philip Manshaus växte upp i Bærum, en välmående förort väster om Oslo.

Förundersökningsledare Rune Skjold har tidigare i helgen berättat att den misstänkta mördaren har ”högerextrema och invandringskritiska” åsikter, samt att han har hyllat Norges regeringschef under naziockupationen, Vidkun Quisling. Förundersökningsledaren har även berättat att 21-åringen bar vapen.

Bara timmar innan skottlossningen hyllade en användare på ett nätforum – i den misstänkta skyttens namn – terrordådet mot två moskéer i Nya Zeeland i mars.

Philip Manshaus ska även ha skrivit att han valts ut av ”Saint Tarrant”, ett namn som syftar till gärningsmannen bakom dådet i Christchurch där över 50 personer omkom, skriver norska VG.

I samma inlägg ska Manshaus ha hyllat Patrick Crusius, som misstänks för att ha skjutit ihjäl 22 personer i El Paso förra veckan. Han lyfte även fram en attack mot en synagoga i San Diego. Inlägget avslutades enligt norska medier med orden: ”Det har varit kul. Valhall väntar”.

Enligt polisen är det i nuläget för tidigt att avgöra om 21-åringen är knuten till något speciell organisation.

– Det tar tid att undersöka. Vi är bekanta med de onlinemiljöer som han varit en del av, annars har vi ingen information om att han tillhör en miljö, säger Rune Skjold till VG.

Manshaus är ostraffad men ska ha haft kontakt med polisen tidigare.

Islamiska Förbundet: ”Samhället måste reagera”.

Äger fastigheter för miljoner

Enligt Dagbladet äger Philip Manshaus fastigheter värda flera miljoner norska kronor. 2018 låg hans förmögenhet på drygt tre miljoner kronor.

Vänner och bekanta till Manshaus uttrycker chock över dådet. En tidigare klasskamrat beskriver honom som ”väldigt pratsam och alltid väldigt snäll mot alla”.

En annan klasskamrat minns den tidigare ungdomsledaren som smart.

– Det var ingenting vi kunde se på den tiden som antydde att han kunde göra något sånt här. Han var en väldigt smart och snäll kille. Han var inte mer ovanlig än någon annan på vår skola, säger den tidigare klasskamraten till Dagbladet.