Paret häktas för mordet på Madelene

Den 33-årige mannen gav ett lugn och samlat intryck under häktningsförhandlingen.
Foto: Michaela Hasanovic
Nr flickvännen, 30, häktades så slog hon upprört ut med armarna mot sin advokat.
Foto: Michaela Hasanovic
Paret misstänks för det brutala betongmordet på Madelene.
Foto: Privat
Madelene blev 29 år.
Foto: Elias Giertz

Den 33-årige mannen log och skakade hand med sin advokat. Han hade nyss blivit häktad som på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat tvåbarnsmamman Madelene och ha gjutit in henne i betong. 

Men när flickvännen, 30, häktades så slog hon upprört ut med armarna mot sin advokat: Björn Adolfson, som skyndade i väg från tingsrätten. 

– Jag begärde dem häktade och rätten gick på den linje som jag hade yrkat, sa åklagare Ewa Tvengström efter förhandlingarna.  

Den 33-årige mannen gav ett lugn och samlat intryck som står i bjärt kontrast till brottet han misstänks för. Mordet på sin vän Madelene, en kvinna som blev 29 år och lämnar två barn efter sig. 

Mannen hade på sig en ljusgrå tröja och höll ansiktet riktat bort från åhörarplatserna, där anhöriga till Madelene satt, under den inledande delen av förhandlingen i Attunda tingsrätt på torsdagsförmiddagen.  

Rätten höll förhandlingen bakom stängda dörrar. När de slog upp dem på nytt var det för att lämna beskedet att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord fram till den 31 mars då åtal ska vara väckt. 

– Nu går vi vidare med sedvanliga utredningsåtgärder: förhör naturligtvis och det pågår tekniska undersökningar och levereras svar allt eftersom, sa åklagare Ewa Tvengström efter förhandlingarna. 

Även kvinnan häktad

Det normala är annars att misstänkta brukar häktas under två veckor framåt, då åtal ska vara väckt eller personer ska omhäktas. 

– I vissa typer av mål, då man ser att utredningen inte kommer bli klar, och just när man förväntar sig att Nationellt forensiskt centrum ska leverera svar så kan man begära en månad. Men utredningen kommer inte vara klar den 31 mars heller. 

Kvinnan häktades efteråt som på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling – dock inte för brott mot griftefriden som var den andra brottsmisstanken. 

Kvinnan häktades fram till den 17 mars – då åtal ska vara väckt. 

Kvinnan sneglade med ett svagt leende mot åhörarplatserna och såg ut att ha slitits av dygnen i arresten. När hon fördes ut i sidoingången så slog hon plötsligt ut med armarna mot sin advokat, Björn Adolfsson, i en upprörd gest. 

Advokaten skyndade sedan i väg från tingsrätten. 

Har de gjort några medgivanden överhuvudtaget? 

– De misstänkta förnekar brott, sa Ewa Tvengström. 

Har de skyllt på varandra? 

– Återigen: utredningsläget kommenterar jag inte. 

Vilken bevisning har ni mot de här två? 

– Det har med utredningsläget att göra så det går jag inte in på. 

Vad är det som ni har hittat i bussen? 

– Jag kommenterar inte utredningsläget. 

Paragraf 7-undersökning

Det gjorde inte heller 33-åringens advokat: Sven Severin. 

– Han förnekar brott. 

Var det mycket känslor i rättssalen? 

– Nej, det var sakligt. 

Din klient ska genomgå en paragraf 7-undersökning, en mindre sinnesundersökning, tycker du det är ett bra beslut? 

– Vi har inga synpunkter på det. Det är så pass allvarliga brottsmisstankar att det är normalt att så sker, sa Sven Severin. 

Har han sagt något om vad hans flickvän skulle kunna ha för roll i det här? 

– Jag kan inte kommentera det. 

Madelene hittades död vid E4 i Upplands Väsby i februari. Hennes kropp låg då dold inuti betong. 

Sedan dröjde det till 20 februari innan polisen hittade och kunde beslagta parets buss, som under flera veckor stod parkerade vid fyndplatsen. Fyra dygn senare anhölls paret i sin frånvaro innan de kunde hämtas in. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.