Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häktningsbeslutet mot Julian Assange hävs

"I dag var en viktig seger", sa Julian Assange från balkongen vid Ecuadors ambassad i London på fredagen.
Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT

Julian Assange ska släppas fri.

Åklagaren beslutar att häva häktningen.

– Det är en seger för Julian Assange, säger hans svenske advokat Per E Samuelsson.

Storbritannien hotar ändå att gripa honom eftersom han anklagas för att inte ha betalt en borgenssumma.

Efter en lång väntan klev han ut på balkongen utanför Ecuadors ambassad.

– Det är inte så en civiliserat stat ska fungera. Idag var en viktig seger, säger Julian Assange om Sveriges hantering av fallet. 

Julian Assange har varit häktad i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt. Vid en presskonferens på fredagen berättade överåklagare Marianne Ny som drivit målet mot Assange att hon beslutat av häva häktningen. Samtidigt läggs förundersökningen ner.

– Det återstår nu inte några ytterligare möjligheter att driva utredningen framåt, säger Marianne Ny.

Åklagaren Marianne Ny har beslutat att häva häktningen.
Foto: MAJA SUSLIN/TT

Har inte fått hålla förhör

Det var Expressen som 2010 först avslöjade att Wikileaksgrundaren Julian Assange anmälts för våldtäkt och sexuellt ofredande av två kvinnor i samband med ett Sverigebesök. I ena fallet följde han med en kvinna som i förhör uppgett att Assange inte accepterade att hon vägrade ha sex med honom utan skydd. Det slutade enligt vad kvinnan uppgett med att de hade oskyddat sex mot hennes vilja när hon sov. Efteråt var hon rädd att hon hiv-smittats.

I det andra fallet handlade det om att Assange tagit av sig kondomen under samlag trots att kvinnan krävt skydd. Detta rubricerades som sexuellt ofredande och är preskriberat.

Att utredningen nu läggs ner beror enligt åklagaren på formalia som handlar om att man inte kan föra utredningen vidare.

Julian Assange har inte tillåtit några förhör med svenska eller brittiska myndigheter. Istället baserar sig utredningen på ett förhör som hölls av ecuadorianska myndigheter i november 2016.

– Det är naturligtvis beklagligt att vi inte har kunnat bedriva förundersökningen på det sätt som vi hade önskat. Vi har använt de medel som har stått oss till buds för att försöka driva undersökningen framåt. Vi får konstatera att vi är här i dag, säger Marianne Ny.

– Med hänsyn till detta är det inte längre proportionerligt att bibehålla en häktning av Julian Assange i hans frånvaro.

Storbritannien hotar med att gripa Assange om han lämnar Ecuadors ambassad i London.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

"Vi gör inget uttalande om skuld"

Hon meddelar däremot att förundersökningen kan återupptas om Julian Assange återvänder till Sverige innan fallet preskriberas i augusti 2020.

– Beslutet att lägga ner förundersökningen beror inte på att vi har kunnat göra en fullständig värdering, utan vi tvingas lägga ner för att det inte är möjligt att föra undersökningen vidare. Vi gör alltså inget uttalande om skuld, säger Marianne Ny.

Julian Assanges svenske advokat, Per E Samuelsson, menar att åtalet har lagts ner eftersom att åklagarna nu har godtagit Assanges berättelse om vad som ska ha skett under den misstänkta våldtäkten.

– Det här är uppenbarligen fråga om frivilligt sex mellan två vuxna personer, säger Samuelsson till TT.

Utredningen mot Assange i Sverige läggs nu ner.
Foto: KRISTOFER SANDBERG

Kan fortfarande gripas i London

Beslutet innebär att utredningen i Sverige läggs ner. Däremot kvarstår en häktningsorder som uppstod när Julian Assange inte dök upp i brittisk domstol i juni 2012 och struntade i att betala borgen, meddelar Metropolitan Police efter beslutet. 

Det innebär att han fortfarande kan gripas av brittisk polis om han lämnar Ecuadors ambassad i London och det har nu även Wikileaks och andra noterat på Twitter:


https://twitter.com/guardian/status/865507685268996100https://twitter.com/wikileaks/status/865506318966075393

"Metropolitan Police Service är tvungna att utföra häktningsordern om han lämnar ambassaden", uppger man i ett pressmeddelande.

Det samlades snabbt ett stort pressuppbåd utanför Ecuadors ambassad med ett hundratal journalister, kameramän och fotografer. Det finns inte längre kvar någon avspärrning på gatan utanför ambassaden som tidigare, men flera poliser anlände för att försöka hålla ordning på passerande trafik och fotgängare.

Polisen är närvarande även av den händelse Assange skulle lämna ambassaden. Framför den balkong där han tidigare kommit ut samlades på fredagen fotografer och kameramän.

Julian Assange svarade direkt på åklagarens besked - före brittisk polis meddelat att han ska gripas på grund av borgensärendet - genom att lägga upp en bild på sig själv på Twitter:


https://twitter.com/JulianAssange/status/865496201839337472

Advokaten: En seger

Julian Assange krävde via sitt svenska ombud, advokat Per E Samuelsson, i början av maj att häktningen omedelbart ska hävas. Man lämnade då in ett yrkande till Stockholms tingsrätt.

På fredagen säger Per E Samuelsson till Expressen:

– Han säger att det här är en väldigt bra dag i hans liv, samtidigt är han kritisk till hur Sverige har behandlat det här fallet, och att det har tagit så lång tid. Men framför allt är det en glädje och en seger för Julian Assange, och en av de bästa advokatdagarna i mitt liv, säger Per E Samuelsson.

Advokaten menar att Julian Assange nu måste ta sig till Ecuador.

– Vad som händer på kort sikt vet jag inte, men min uppfattning är att han måste göra det. En människa kan inte vistas på en ambassad under så lång tid, han måste ta sig till Ecuador för att kunna förbättra sin livskvalitet, säger Per E Samuelsson.

Kan utlämnas till USA

Assange planerar också att söka politisk asyl i Frankrike, säger hans advokat Juan Branco till den franska nyhetskanalen Franceinfo.

Att brittisk polis väntar utanför Ecuadors ambassad i London är inte Assange största bekymmer, enligt Per E Samuelsson.

– Det är en bagatell. Det är ett brott som ligger på bötesnivå, som jag har uppfattat det. Allvarligare är det om USA ansöker om att få honom utlämnad, vilket är en fullt möjlig utveckling. Det får vi se hur det utvecklar sig den närmaste tiden, säger Per E Samuelsson. 

Assange: "Jag förlåter inte"

Julian Assange säger att han inte kommer att förlåta Sverige, trots att förundersökningen är nerlagd. 

"Instängd i sju år utan att bli åtalad medan mina barn växte upp och mitt namn drogs i smutsen. Jag glömmer inte och jag förlåter inte", skriver han på Twitter.


https://twitter.com/JulianAssange/status/865553683387367425?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.telegraph.co.uk%2Fnews%2F2017%2F05%2F19%2Fsweden-drops-julian-assange-rape-investigation%2F

Kritiserar det svenska rättssystemet

På fredagseftermiddagen klev Julian Assange ut på balkongen till Ecuadors ambassad för att ge ett första uttalande sedan beskedet om att häva häktningen.

– Idag var en viktig seger. Men kriget är långt ifrån slut. Wikileaks kommer att fortsätta att publicera viktig information, säger Julian Assange.

Han fortsatte talet med att rikta skarp kritik mot Sverige.

– I Sverige finns det ingen tidsgräns för hur länge man kan hållas instängd utan åtal. Det är inte så vi förväntar oss att en civiliserad stat ska fungera, säger Julian Assange.

Avslutningsvis passade Assange på att hylla visselblåsaren och Wikileakskollegan Chelsea Manning.

– Ännu viktigare än min seger, är det faktum att Chelsea Manning släpptes i veckan, efter sju år och en lång kamp, säger han.

Behöver söka garantier från Storbritannien

Innan Julian Assange återvände in i Ecuadors ambassad berättade han att hans jurister arbetar för att hitta en lösning tillsammans med brittiska myndigheter för att han säkert ska kunna lämna landet.

En av Assanges advokater, Melinda Taylor, konstaterade före beskedet från Metropolitan police:

– Det första man behöver göra är förmodligen att söka garantier från brittiska myndigheter om att han inte grips av något annat skäl.


https://twitter.com/GuillaumeLong/status/865550899942260738

Ecuadors utrikesminister Guillaume Long säger att han välkomnar Sveriges beslut, och uppmanar nu Storbritannien att garantera Assange en säker flytt till Ecuador.

Storbritanniens premiärminister Theresa May meddelar däremot att alla beslut kring Assange kommer att lämnas till brittisk polis, skriver The Guardian. 

Expressen den 21 augusti 2010.

Assange misstänktes för en våldtäkt i Sverige i augusti 2010 men har vägrat åka till Sverige för att låta sig förhöras. Orsaken är att han är rädd för att bli utlämnad till USA där han ska vara misstänkt för spioneri efter att Wikileaks läckte tusentals hemliga dokument.

Överåklagare Marianne Ny säger i samband med presskonferens att åklagarmyndigeten kontaktas angående Assange av en person som uppgav att tillhörde FBI.

– I slutet av mars var det en person som sa sig företräda USA som försökte ta kontakt med oss. Vi uppfattade det som att vederbörande ville ha information. Vi hade ingen annan information till denna person än vi har till media och allmänheten. Den informationen finns på vår hemsida, förklarar Ny.

Assange har beviljats asyl i Ecuador och sedan 2012 befinner han sig på landets ambassad i London. 

Kvinnans advokat: Min klient är chockad

Att utredningen nu läggs ner väcker starka reaktioner från kvinnan som anmält Julian Assange för våldtäkt. Hennes advokat Elisabeth Massi Fritz menar att beslutet är en skandal.

"Min klient är chockad och inget nedläggningsbeslut kan få henne att ändra på att Assange har utsatt henne för en våldtäkt", skriver hon i ett mejl till Expressen.

Elisabeth Massi Fritz kritiserar de svenska regler om slutdelgivning, och rätten att väcka åtal när den misstänkte medvetet håller sig undan en rättslig prövning, som har möjliggört att Julian Assange har kunnat hålla sig undan en prövning i domstol.

"Han har agerat så här medvetet och rädslan menar jag måste vara att han är rädd för att bli dömd för våldtäkt", skriver Elisabeth Massi Fritz.

Nyheten om att Julian Assange inte längre är häktad i sin frånvaro i Sverige spreds snabbt över världen:


https://twitter.com/wikileaks/status/865497032722530304https://twitter.com/cnnbrk/status/865497819712376833https://twitter.com/guardian/status/865496389882478597

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.