Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Häktningen mot Assange hävs inte

I drygt två år har han suttit på Ecuadors ambassad i London.

Idag beslutade Stockholms tingsrätt att Julian Assange ska förbli häktad i sin frånvaro.

Den internationella efterlysningen kvarstår därför.

– Vi kommer att skriva ett riktigt saftigt och giftigt överklagande, sade Assanges advokat Per E Samuelsson.

Julian Assange har suttit på Ecuadors ambassad i drygt två år. Han har varit häktad i sin frånvaro sedan 2010 för misstänkta sexualbrott begångna i Sverige.

Assange och hans advokater har krävt att bevisningen ska omprövas och häktningen hävas.

Mycket folk

Mediepådraget var enormt vid sal 37 på Stockholms tingsrätt under onsdagen. Journalister från bland annat England, USA och Danmark var på plats.

Den första timmens förhandlingar hölls inom lyckta dörrar men strax innan klockan två på eftermiddagen blev det offentligt.

En av Julian Assanges två advokater, Thomas Olsson, var kritisk till att åklagarna inte har hållit förhör med den misstänkte i England.

– Det är så svårt för mig att förstå varför utredarna inte rest till London... pröva att hålla förhör, sedan kan vi diskutera att hålla tvångsgripande, sade han under onsdagens förhandlingar.

Åklagarna å sin sida har menat att det är lönlöst att förhöra honom där eftersom Assange har uttryckt att han inte kommer infinna sig i Sverige ändå.

Rättssalen var fylld till bredden med åhörare inför det beslut som skulle tas om ett eventuellt upphävande av häktningen.

Men ett upphävande blev det alltså inte.

Stockholms tingsrätt beslutade att Wikileaksgrundaren ska omhäktas.

Beslutet meddelades av häktningsdomare Lena Egelin strax efter klockan 18.00 på onsdagseftermiddagen.

Misstänkt för våldtäkt

Lena Egelin sa följande i tingsrätten om Assange:

– Det finns risk att han avviker. Han skall även fortsättningsvis vara häktad i sin utevaro.

Trots att ett utlämnande till Sverige inte verkar möjligt i nuläget, bedöms inte den omständigheten vara ett tillräckligt starkt skäl för att han inte ska vara häktad.

2006 grundade Julian Assange forumet Wikileaks som är en plattform för visselblåsare i hela världen. Bland annat har man samlat och publicerat dokument rörande den amerikanska militärens operationer i Irak.

Julian Assange uppehöll sig i Sverige under 2010 och i slutet på det året häktades han i sin frånvaro, då han lämnade landet i september, misstänkt på sannolika skäl för våldtäkt, två fall av sexuellt ofredande och ett fall av olaga tvång.

Julian Assange har överklagat i flera instanser men i juni 2012 tog han sig in till Ecuadors ambassad i Storbritannien för att söka asyl. Han har suttit där sedan dess.

Överklagas

Enligt Assanges andre advokat Per E Samuelsson kommer onsdagens beslut att överklagas till Svea hovrätt:

– Vi kommer att skriva ett riktigt saftigt och giftigt överklagande. Jag har gott hopp om att man i högre instans ser annorlunda på det här.

– Tingsrätten har fel. Jag tycker att domaren borde ha tagit en längre funderare. Vi är besvikna.

Thomas Olsson:

– Just nu är det status quo som gäller, eftersom åklagarna inte har gett några indikationer på att bryta det här dödläget. Men sista ordet är inte sagt.

Överåklagare Marianne Ny höll i en presskonferens från polishuset i Stockholm efter förhandlingen:

– Julian Assange har hållit sig undan rättvisan genom att uppehålla sig på Ecuadors ambassad. Min inställning har varit och är fortfarande att han måste vara tillgänglig i Sverige för förhör angående de misstankar som har ställts mot honom.

På frågan om vad som händer nu är en hel del upp till Julian Assange, menar åklagaren.

– Den som har mångt och mycket i sin egen hand är Julian Assange. I teorin kan han vara häktad i sin frånvaro fram tills att preskriptionstiden har gått ut... det här fallet är unikt.

Preskriptionstiden gällande misstanke om våldtäkt är på tio år. Vad gäller de andra brottsrubriceringarna ligger det på fem år, vilket betyder augusti nästa år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.