Häktade svenskens fru: Det är hemskt

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
5 juli år greps Ali Gharavi tillsammans med elva andra personer. Nu sitter han häktad i Turkiet.

För ungefär två veckor sedan frihetsberövades en svensk man i Turkiet. 

I går häktades mannen och nu berättar hans fru, Laressa Dickey, om ovissheten. 

– Det är hemskt. Vi vet inte vad vi ska göra och hur vi ska hjälpa honom för att få honom fri, säger hon. 

5 juli i år greps tolv personer på ön Buyukada i närheten av Istanbul i samband med ett människorättsmöte. 

En av de som greps var svensken Ali Gharavi. 

I går, måndag, ställdes han inför rätta i Turkiet tillsammans med de andra elva personerna. Rätten kom fram till att inte släppa Ali Gharavi och nu riskerar han att fängslas i Turkiet. 

Ytterligare fyra personer hålls kvar i häktet medan de andra släpptes med vissa restriktioner. 

Samtidigt som de juridiska processerna fortsätter kämpar hans fru Laressa Dickey med att få sin man fri. 

I ett pressmeddelande som hon skickade ut under måndagen kräver hon att åtalet mot Ali Gharavi ska hävas och att han ska friges, att han fram till dess att det görs ska tillåtas ha daglig kontakt med sina närmaste och att hans medicinska behov måste tillgodoses. 

Laressa Dickey har inte fått prata med sin man på två veckor

Hon berättar vidare att 40 jurister arbetar för att få hennes man och de andra fem som fortfarande är anhållna frisläppta. 

– Det är galenskap att han och hans kolleger, som jobbat med att arbeta för människorättsfrågor, sitter häktade misstänkta för att ha samröre med terrororganisationer, säger Laressa Dickey och berättar att hon fortfarande inte fått reda på vad han är häktad för. 

Hur mår du nu?

– Alla frågar det. Jag förstår det. Men det är så svårt. Det är hemskt. Vi vet inte vad vi ska göra och hur vi ska hjälpa honom för att få honom fri, säger hon. 

Kan du prata med honom?

– De senaste två veckorna har ingen av dem kunnat prata med sin familj. Jag har kunnat prata med hans advokat som får prata med honom dagligen och på så sätt vet jag att han är okej. Men jag får inte ha kontakt med honom, säger Laressa Dickey.

Kurdo Baksi: Det här är kidnappning""

Kurdo Baksi, Turkietkännare och engagerad i fallet, är mycket upprörd över att Ali Gharavi inte släpptes fri under måndagen. 

– Det här går emot all logik. Jag har följt sådana här fall i 30 år och det här var det märkligaste jag sett. Det här är en kidnappning, säger han. 

Kurdo Baksi, Turkietkännare, är engagerad i fallet och kallar det för kidnappning.
Foto: Christian Örnberg

UD jobbar med fallet – har  begärt omedelbar och fortsatt konsulärt tillträde

Laressa Dickey har varit i kontakt med svenska utrikesdepartementet för att få hjälp med att få sin man fri. 

– UD ser mycket allvarligt på händelsen och har därför begärt omedelbar och fortsatt konsulärt tillträde till den svenska medborgaren, säger Jessica Garpvall på UD:s pressjour till Dagens Nyheter och berättar vidare att man arbetar för att få klarhet i varför mannen har gripits och vad han anklagas för. 

Sedan den misslyckade militärkuppen förra året har Turkiet fängslat över 50 000 personer som samtliga väntar på rättegång. Ytterligare 150 000 personer har stängts av från sina jobb eller blivit uppsagda. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.