Den 25-årige mannen misstänks för flera fall av misshandel. Foto: Johan JeppssonDen 25-årige mannen misstänks för flera fall av misshandel. Foto: Johan Jeppsson
Den 25-årige mannen misstänks för flera fall av misshandel.  Foto: Johan Jeppsson
Timmar efter att han släpptes misstänks mannen ha begått nya våldsbrott. Foto: Johan JeppssonTimmar efter att han släpptes misstänks mannen ha begått nya våldsbrott. Foto: Johan Jeppsson
Timmar efter att han släpptes misstänks mannen ha begått nya våldsbrott.  Foto: Johan Jeppsson
Stockholms tingsrätt försatte mannen på fri fot. Foto: Johan JeppssonStockholms tingsrätt försatte mannen på fri fot. Foto: Johan Jeppsson
Stockholms tingsrätt försatte mannen på fri fot.  Foto: Johan Jeppsson

Häktad släppt – gick till ny våldsam attack

Publicerad

I torsdags stod en misstänkt 25-årig seriemisshandlare inför rätta för flera fall av grov misshandel av romer.

Domstolen valde att försätta honom på fri fot i väntan på ny rättegång.

Bara timmar därefter misstänks han ha misshandlat två personer – igen.

– Han tycker att det är olyckligt, säger mannens advokat Björn Törnell.

I torsdags hölls rättegång mot en 25-årig man, misstänkt för bland annat två fall av grov misshandel av romer.

Mannen är tidigare dömd för att ha hotat en familj med romer att hälla tändvätska på dem.

Under torsdagens rättegång dök inte målsägandena upp och delar av förhandlingen fick skjutas upp. I väntan på nästa förhandling beslutade domstolen att låta 25-åringen lämna häktet.

– Jag motsatte mig det. Jag ansåg att han skulle vara kvar i häktet, säger Sophia Berling, kammaråklagare och förundersökningsledare.

Att en ny huvudförhandling krävdes berodde på att målsägarna i de två fallen av grov misshandel inte befann sig i landet.

– Vi hade därför inte avhandlat de punkter som han satt häktad för än, vilket var två fall av grov misshandel. Därför tyckte jag inte heller att man kunde släppa honom från häktet, säger Sophia Berling.

Men Stockholms tingsrätt var av en annan åsikt och försatte mannen på fri fot. Ett par timmar senare begick han nya våldsbrott, som han nu häktas för.

– Det gäller något annat. Det har inget med de här tiggarna att göra, säger Björn Törnell, mannens advokat.

"Han tyckte att det var tråkigt"

Enligt uppgifter till Expressen ska dock även detta brott ha med mannens inställning till romer att göra. Mannen misstänks ha misshandlat personal i en mataffär, som tillåtit tiggare att uppehålla sig utanför butiken.

Björn Törnell berättar att 25-åringen förnekar brott och att han tycker att det som hänt är olyckligt.

– Han tyckte att det var tråkigt, nu när han hade kommit ut, förstås.

Mannen misstänks samtidigt för narkotikabrott och övergrepp i rättssak, efter att han hotat en man som vittnat mot honom att döda honom.

"Väldigt olyckligt"

Kammaråklagare Sophia Berling beklagar att mannen sattes på fri fot, och menar att han borde ha varit fortsatt häktad sedan torsdagens huvudförhandling.

– Domstolen var inte av den uppfattningen, säger hon.

Vad säger du om att de fattar det beslutet, och sen begår mannen nya brott?

– Det är väldigt olyckligt, om jag uttrycker mig milt.

Expressen söker en kommentar från tingsrätten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag