Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hakkors på skolor – under årsdagen till kristallnatten

Talli David på JUS säger att hon är orolig för judars framtid i Sverige.Foto: Privat / Privat
En Davidsstjärna har satts upp på den stora synagogan i Stockholm – något som har bemötts med en hel del kärlek.Foto: Judiska ungdomsförbundet / Judiska ungdomsförbundet
Entrén till Bajit, där det bland annat bedrivs judisk grundskola.Foto: Judiska ungdomsförbundet / Judiska ungdomsförbundet

Flera judiska institutioner runtom i Sverige har drabbats av skadegörelse – på årsdagen av kristallnatten.

Det har bland annat klottrats hakkors på skolor.

– Jag är djupt oroad över vår judiska framtid här i Sverige, säger Talli David på judiska ungdomsförbundet.

Under kristallnatten 1938 – som av många ses som ett startskott till Förintelsen – dödades hundratalas judar. Butiker och synagogor runtom i Tyskland och Österrike slogs sönder.

Natten mellan lördag och söndag var det exakt 81 år sen kristallnatten. Och då vandaliserades flera judiska institutioner igen, runtom i Sverige och Danmark.

JUS efter hatbrotten: ”Det känns obehagligt”

På sin Facebooksida skriver Judiska Ungdomsförbundet i Sverige (JUS):

”I natt samtidigt som 81-årsminnet av Novemberpogromerna har det satts upp gula Davidstjärnor på judiska institutioner runt om i Sverige och i Danmark. Det är förkastligt, vidrigt och respektlöst, i synnerhet mot de som överlevt Förintelsen. Händelsen är polisanmäld”.

Talli David är ordförande i JUS. Hon berättar att Davidsstjärnorna satts upp på bland annat Stockholms stora synagoga och på Bajit, en judisk institution med skola, förskola och annan judisk verksamhet. 

– Det känns obehagligt och som att den här utvecklingen har gått väldigt snabbt. Vi är inte trygga på samma sätt som vi tidigare har varit och då vill jag understryka att vi har en viss säkerhet i dag, säger Talli David.

Hon fortsätter:

– Jag är djupt oroad över vår judiska framtid här i Sverige.

Två anmälningar om hets mot folkgrupp

På polisen har man kännedom om fler händelser i Stockholm. Minst två anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats.

– Och det kan finnas andra anmälningar där man inte har skrivit in hets mot folkgrupp, säger Mats Eriksson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Han berättar att den ena anmälan rör skadegörelse mot en butik i Vasastan. Den inträffade strax efter midnatt natten mellan lördag och söndag.

– Då var det två okända gärningspersoner som klottrade på fasaden. De skrev slagord och rasistiska symboler.

Polisen ryckte ut men då hade gärningspersonerna försvunnit. Polisen sökte efter dem – utan resultat.

Har målat hakkors på skola

Den andra anmälan rör skadegörelse mot grundskolan Vasa Real.

– Där har okända personer, som inte har observerats, sprejat färg på skolans fasad. Det är slagord med hatbrottsmotiv och hakkors, säger Mats Eriksson.

Stockholms stad ska nu sanera fasaden.

Vasa Real har ett judiskt högstadium. Om den drabbade butiken har någon judisk koppling kan inte Mats Eriksson svara på.

– Vi kommer givetvis jobba vidare med dessa ärenden, säger han.

Enligt Mats Eriksson ska det även upprättas en anmälan om gula Davidsstjärnor på judiska Hillelskolan på Östermalm, som finns i Bajits lokaler.

Det här är kristallnatten

Kristallnatten inträffade natten mellan den 9 och 10 november 1938, året innan andra världskriget bröt ut. Det var en judepogrom (våldsam och hänsynslös förföljelse mot viss befolkningsgrupp) som skedde på initiativ av Tysklands propagandaminister Joseph Goebbels. 

Kristallnatten anses vara startskottet till Förintelsen.

400 judar dödades eller tvingades begå självmord. Judiska affärer och synagogor över hela Tyskland och Österrike vandaliserades. Cirka 1 500 judar förföljdes dagarna som följde kristallnatten och cirka 30 000 greps och skickades till koncentrationsläger.

Källa: NE.se

Stjernfeldt Jammeh om manifestationen i Malmö

Judiska församlingen anordnade manifestation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.