Expressens Niklas Svensson och Christian Örnberg är på plats i Tallinn. Foto: Christian Örnberg
Expressens Niklas Svensson och Christian Örnberg är på plats i Tallinn.  Foto: Christian Örnberg

Håkan Juholts miss - får mothugg av skolverket

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt har vid flera tillfällen hävdat att skolsegregationen är högre i Sverige än i USA.
Men partiledaren får mothugg av skolverket som menar att det är fel.
Nu försvarar sig Håkan Juholt.
- Det finns de som tror att politik är att vara en kamrer, att läsa innantill i alla sammanhang, säger han till Expressen.se.
Enligt S-ledaren Håkan Juholt är skolsegregationen i Sverige högre än i USA. Det hävdade han bland annat i sitt sommartal i Västertorp.
Då sa Håkan Juholt bland annat:
"Nu är vi på samma nivå som i USA, och de håller på att bli bättre än oss. Det är skamligt, det är oförskämt och det ska stoppas."
Men påståendet avfärdas av Skolverket.
– Nej, nej, det är inte korrekt, säger undervisningsrådet Anita Wester till TT.

Är i Tallinn

Socialdemokraterna hänvisar till Skolverkets Pisa-rapport från förra året för stöd för Juholts påstående. Men enligt Anita Wester finns det ingenting i den som skulle visa att Sverige har högre skolsegregation än USA.
Expressen.se träffar Håkan Juholt, som befinner sig i Estlands huvudstad Tallinn, och ber honom förklara sig.
- Föräldrarnas socioekonomiska bakgrund, alltså förmögenhet och utbildning, har i dag lika stor betydelse för barnens resultat som i USA. Det har aldrig tidigare varit så. Det innebär att skolsegregation ökar men själva skolsegregationen är fortfarande större i USA. Men vi knappar in på dem och det beror på att i vårt land är det nu så att det är viktigt för barnen att föräldrarna har mycket pengar och en bra utbildning för det egna skolresultatet.
Men du har tidigare hänvisat till Pisa-rapporten och sagt att Sverige har högre segregation än USA. Du hade fel?
- Jag har sagt så här, väldigt tydligt, att föräldrarnas bakgrund, föräldrarnas ekonomi, och det är det som är det djupt upprörande, har i dag lika stor betydelse, eller kanske till och med större betydelse för barnens skolresultat än vad det har i USA. Så var det inte under Socialdemokraternas tid.
Men går du med på att du har påstått något annat tidigare?
- Jag har varit väldigt tydlig på att säga att det här är familjernas ekonomi, deras status, deras utbildning, det är det budskapet jag vill förmedla.
Hur viktigt är det för dig att vara tydlig och att ha rätt?
- Det är väldigt viktigt att vara tydlig och att ha rätt. Och det är väldigt viktigt att det uppmärksammas medialt att det i Sverige är lika viktigt som i USA att föräldrarna har bra ekonomi, social bakgrund och utbildning. Hade inte jag lyft fram detta i mina tal över hela landet hade det inte heller lyfts fram i media.
Är du slarvig?
- Jag är väldigt ideologiskt övertygad. Det finns de som tror att politik är att vara en kamrer, att läsa innantill, i alla sammanhang, ur en utredning. Politiken handlar faktiskt också om att lyfta fram konfliktfrågorna och vara ideologiskt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag