Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Håkan Juholt väntas bli ny ambassadör

Tidigare S-ledaren Håkan Juholt väntas bli ny ambassadör på Island.
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Inom kort väntas regeringen fatta beslut.
Foto: Bpi/Rex/Shutterstock / BPI/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES

Tidigare S-ledaren Håkan Juholt väntas bli ny ambassadör på Island.

Enligt uppgifter till Expressen förordar UD Håkan Juholt på posten. I början av nästa år väntas regeringen fatta beslut.

– Efter 22 år i riksdagen vill jag fortsätta arbeta för Sverige, säger Håkan Juholt.

Håkan Juholt väntas bli ny ambassadör på Island, något som regeringen inom kort fattar beslut om.

– Jag känner mig aktiv och efter 22 år i riksdagen vill jag också kunna fortsätta att arbeta för Sverige, säger Juholt.

Han betonar att han har sökt ett flertal tjänster, bland annat som ambassadör på Island och som kulturattaché i Sydafrika. Något slutgiltigt besked menar han att han inte har fått.

Enligt uppgifter till Expressen förordar UD Håkan Juholt på posten. Processen av att anställa honom ska vara inne i slutfasen.

Det formella beslutet fattas av regeringen vilket troligen sker i mitten på januari. Det är ovanligt att man där går emot UD:s förordande.

– Ni är tidigt ute, jag tror att det närmar sig beslut men ingenting är definitivt innan allt är klart. Jag har sökt flera tjänster och är beredd att ta vilken som helst av dem, säger Juholt och tillägger:

– Vad jag har förstått är ingenting hundra procentigt klart ännu. Det är möjligt att din tipsare är mer säker än vad jag är.

Juholt betonar att han har sökt ett flertal tjänster.
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Vill jobba igen nästa år

Juholt avgick som partiledare för Socialdemokraterna i januari 2012 efter endast tio månader på posten. Han behöll dock sin plats i riksdagen men under hösten 2016 berättade han att han även lämnar den efter 22 år.

Juholt säger själv att han under de snart fem år som har gått sedan han avgick som partiledare har ägnat tiden åt att resa runt i Sverige och hålla mer än 450 tal om demokrati och politik.

Han räknar med att vara i gång och arbeta igen under början av nästa år. I Expressen TV utvecklar den tidigare S-ledaren sina tankar kring framtiden.

– Det är normala beredningsprocesser, jag tror att besked kommer någon gång tidigt under våren. Jag vill arbeta och kunna göra en insats, säger han.

Om jobbet som Islands ambassadör blir Håkan Juholts efterträder han den nuvarande ambassadören Bosse Hedberg. Normalt sett sker rotationen av ambassadörer i september, vilket betyder att Juholt i så fall troligen tillträder då.

Juholt räknar med att vara i gång och arbeta igen under början av nästa år.
Foto: Tommy Pedersen / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

"Gör vulkanen"

Under sommarens fotbolls EM gick Island till kvartsfinal och charmade fotbollsvärlden med sin mäktiga kampsång "vulkanen".

På frågan om Juholt är sugen på att göra "vulkanen" om han får det förmodade uppdraget som ambassadör svarar han:

– Vi som följde fotbolls EM och Islands framgångar kan för alltid göra vulkanen var den än sker någonstans, med stolthet, glädje och fotbollsentusiasm gör jag vulkanen oasvett om det sker i Stockholm eller Sydafrika eller på Island, säger Juholt i Expressen TV.

Statsminister Stefan Löfven avböjer att kommentera händelsen på tisdagskvällen.

– Vi kommenterar inte pågående rekryteringar, säger Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.