Håkan Juholt fick frågan om varför man nu kan ha en partiledare som kritiseras när han intervjuades i Ekot på lördagen. "i har mer än 1 000 dagar kvar till nästa val. Det är i det valet som det kommer att prövas vilka idéer som ska gälla för Sverige framöver", svarade S-ledaren. Foto: Roger Vikström
Håkan Juholt fick frågan om varför man nu kan ha en partiledare som kritiseras när han intervjuades i Ekot på lördagen. "i har mer än 1 000 dagar kvar till nästa val. Det är i det valet som det kommer att prövas vilka idéer som ska gälla för Sverige framöver", svarade S-ledaren. Foto: Roger Vikström

Håkan Juholt under hård press i lördagsintervjun

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraterna får katastrofala siffror i opinionsundersökning efter opinionsundersökning och förtroendet för partiledaren Håkan Juholt är rekordlågt.
Men trots det lovade han inte några konkreta åtgärder under Ekots lördagsintervju.
- Vi är överens om att vi måste prövas i val. I 1 000 dagar ska jag tala om vad jag vill göra. Därefter diskuterar vi vår laguppställning, sa Juholt.
Mycket av Ekots lördagsintervju handlade om sådant Håkan Juholt sagt tidigare.
Ett år innan han valdes till partiledare sa Juholt att det inte går att ha en partiledare som blir ifrågasatt. Och när ryktet om att han skulle ta över som S-ledare började spridas tog han tydligt avstånd.
"Oj. De är inte kloka. Absolut inte. Absolut inte. Jag är inte sådan person. Jag är alldeles för yvig, för ostrukturerad. Jag har inte en personlighet som passar för ett sådant ledande uppdrag."

"Förutsägbart"

Håkan Juholt fick frågan om varför man nu kan ha en partiledare som kritiseras.
– Vi har mer än 1 000 dagar kvar till nästa val. Det är i det valet som det kommer att prövas vilka idéer som ska gälla för Sverige framöver.
Tomas Ramberg, som intervjuade Juholt: Då var det 1 300 dagar kvar till nästa val?
Då hade vi också precis bakom oss det sämsta valresultatet i partiets historia. Vi föll från ungefär 45 procents stöd av medborgarna ner till 30 procent i valresultat.
I dag har du närmast slagit rekord. Både ditt eget och partiets siffror ligger under Mona Sahlins sämsta noteringar.
Jag tror att det är ganska logiskt, och förutsägbart, efter den turbulens och uppmärksamhet jag varit utsatt för. Socialdemokraternas ordförande ska granskas hårdare än någon annan. Och det kan jag också säga att jag har gjort. Det välkomnar jag.

"Börja med att höja kraven"

Håkan Juholt fick också frågan om hur man ska lösa situationen med företag som driver hårda vinstkrav i bland annat skolor.
– Jag säger inte "stoppa vinsten". Men vinsten kan också välja att återinvesteras i verksamheten i stället för att delas ut.
Vinstintressen i välfärden vill du stoppa, men aktiebolag, som drivs med vinstintressen, ska få driva den här verksamheten?
– Det går alldeles utmärkt. Vinstintressen, vinstmaximeringen, som vi nu ser inom skolan, äldreomsorgen och sjukvården hör inte hemma i skattefinansierad välfärdssektor. Jag vill ha en överenskommelse med regeringen om detta.
När Juholt fick frågan om han förändrats efter uttalandet om att han inte har en personlighet för att leda partiet, valde han att fokusera på sina medarbetare.
– Först och främst så är det omöjligt att förutse vad det innebär att vara ordförande för ett politiskt parti. Jag är i en situation där jag förstärker mitt lag hela tiden. Nu rekryterar jag en stab runt mig som kompletterar mig.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag