Håkan Juholt ger inte mycket för kritiken mot Urban Ahlin. "Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till Socialdemokraternas utrikesminister." Foto: Jan Düsing och Cornelia Nordström
Håkan Juholt ger inte mycket för kritiken mot Urban Ahlin. "Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till Socialdemokraternas utrikesminister." Foto: Jan Düsing och Cornelia Nordström

Håkan Juholt slår tillbaka mot Sommestad

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt möter hårt motstånd från S-kvinnorna för valet av Urban Ahlin som ny gruppsekreterare.
Men partiledaren vägrar att kommentera kritiken.
- Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till Socialdemokraternas utrikesminister. Det säger allting om Urban Ahlins kvaliteter, säger Håkan Juholt.
S-kvinnorna vill inte ha Urban Ahlin som ny gruppsekreterare och biträdande partisekreterare, eftersom han för fyra år sedan anklagades för sexuella trakasserier av en kvinna som jobbat nära honom på riksdagskansliet.
Enligt källor försökte Ahlin ta sig in i medarbetarens hotellrum under en resa till Washington hösten 2008. Han sägs också ha skickat sex-sms till medarbetaren under politiska möten, men händelsen ledde aldrig till någon dom.
Trots det är S-kvinnorna tveksamma:
– Det är ett bekymmer att vi har den här typen av diskussion kring en ny biträdande partisekreterare, säger Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor, till Expressen.se.

Slår ifrån sig

Vid 16-tiden på tisdagseftermiddagen mötte partiledaren Håkan Juholt den samlade presskåren, innan han gick in till ett möte med Socialdemokraternas riksdagsgrupp.
Han slog ifrån sig S-kvinnornas invändningar.
– Urban Ahlin är i dag Socialdemokraternas utrikespolitiska talesman. Urban Ahlin är den person som Mona Sahlin var beredd att göra till Socialdemokraternas utrikesminister. Det säger allting om Urban Ahlins kvaliteter, sa Håkan Juholt.
Efter mötet meddelade partiledaren att Ahlin var utsedd, men undvek att svara på frågor om S-kvinnornas kritik.
Juholt sa att Ahlin "kommer att hålla samman politiken".
– Han kommer att jobba på samma sätt som Janne Larsson gjorde för Göran Persson. Som Stefan Stern gjorde för Mona Sahlin. Han kommer att vara en nyckelspelare för att utveckla socialdemokratisk politik.
Och hur ser du på den kritik som har framförts av Lena Sommestad, om anklagelser om sexuella trakasserier som han har i sitt bagage?
– Urban Ahlin var Mona Sahlins utrikesministerkandidat. Urban Ahlin har varit Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson under väldigt, väldigt många år. Det är en garant på den kvalitet och den kompetens som Urban Ahlin företräder.
Vad säger du om S-kvinnornas uttalande då?
– Jag konstaterar att Urban har varit riksdagsledamot lika länge som jag, sedan 1994. Vi har en bakgrund tillsammans i SSU, vi har jobbat med försvars- och säkerhetspolitik, utrikespolitik, han har ett brett internationellt kontaktnät, och han var Mona Sahlins utrikesministerkandidat och det är en kvalitetsstämpel.

Oenigt parti

Frågan splittrar partiet.
Christina Karlsson, riksdagsledamot från Örnsköldsvik håller med S-kvinnorna om att Ahlin är olämplig och vill ha en annan person på posten.
– Lena Sommestad har rätt, säger hon till TT och fortsätter:
– Jag tror att det kan skapas en negativ bild och att den här frågan kan förfölja honom. Det är inte bra.
Men Carina Hägg, riksdagsledamot och aktiv i S-kvinnorna, ger Ahlin sitt fulla stöd och hon är säker på att uppgifterna om sextrakasserier inte stämmer.
– Jag har jobbat med Urban Ahlin sedan 1995 och han sätter alltid partiet främst. Vi har diskuterat många jämställdhetsfrågor och jag tycker det är tråkigt att det här gamla ryktet kommer upp igen, säger hon till TT.Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag