Expressen fick sent i går kväll en exklusiv intervju med Juholt på Hotell Wisby efter att han anlänt med färjan från Oskarshamn. Foto: Cornelia Nordström
Expressen fick sent i går kväll en exklusiv intervju med Juholt på Hotell Wisby efter att han anlänt med färjan från Oskarshamn. Foto: Cornelia Nordström

Håkan Juholt sågar Reinfeldts framtidskommission

Publicerad
Uppdaterad
VISBY. S-ledaren Håkan Juholt hade knappt anlänt till Almedalen innan han gick till hårt angrepp mot stats­minister Fredrik Reinfeldt.
- Vi har en svag minoritetsregering som lägger i stort sett all sin energi på att hacka på mig.
Samtidigt lämnade han dörren på glänt för Centerpartiet.
Expressen fick sent i går kväll en exklusiv intervju med Juholt på Hotell Wisby efter att han anlänt med färjan från Oskarshamn. Hemifrån har han sett hur statsminister Fredrik Reinfeldt kallat honom för svikare och ägnat stor energi åt att attackera honom.
Nu svarar Juholt på attacken:
- Alla vet att Sverigedemokraterna är en del av regeringsunderlaget. I åtta av tio omröstningar lutar sig Fredrik Reinfeldt mot Sverigedemokraterna. Jag skulle inte komma på tanken att säga att han därför sviker Sverige.

"All energi på att hacka"

Reinfeldt borde ägna mer energi åt annat än att attackera Juholt, enligt S-ledaren.
- Vi har en svag minoritetsregering som lägger i stort sett all sin energi på att hacka på mig, Socialdemokraterna och oppositionen, i stället för att ta sig an de stora uppgifter som ligger framför oss, att investera Sverige starkt för morgondagen.
Juholt ger inte heller mycket för idén om den framtidskommission som Reinfeldt ska tillsätta för att ta sig an framtidens stora frågor.
- Vi socialdemokrater behöver ingen framtidskommission för att se det Sverige behöver: Satsningar i skolan, infrastrukturen, bostadsbyggandet.

Alliansen har stått C dyrt

Hemifrån har han också tagit del av uppgifterna om att sammanhållningen inom alliansen kanske börjar luckras upp. I krisdrabbade Centerpartiet har merparten av distriktsordförande börjat tvivla alltmer på samarbetet. Alliansen har stått ­Centerpartiet dyrt och flera inom partiet öppnar för andra samarbetsformer.
Juholt tror att det som händer i Centerpartiet är ett uttryck för alliansens svåra minoritetssituation.
- Jag förstår att det här händer.
Juholt pekar samtidigt på traditionen av samarbete och ansvarstagande mellan Social-demokraterna och Centerpartiet.
- Det var fullkomligt självklart för 15 år sedan att Centern och Socialdemokraterna tog ansvar för Sveriges ekonomi. Det var fullkomligt självklart så sent som för fem sex år sedan att Centern och Socialdemokraterna tog ansvar för försvars- och säkerhetspolitiken. För ett år sen var det knappt tänkbart att vi ens skulle prata med varandra. Det går fort i politiken.
- Jag tycker inte att man ska utesluta någonting, säger Juholt.

S är ett samarbetsparti

- Centerpartiet och Social-demokraterna har haft stark värderingsgrund gemensam. Men det finns flera partier. Vi har gjort stora uppgörelser med Folkpartiet och vi har haft ett väldigt nära samarbete med Vänstern och Miljöpartiet. Socialdemokraterna är ett samarbetsparti.

Ger Sahlin rätt

Juholts företrädare Mona Sahlin riktade i veckan skarp kritik mot att alla invandrare försvunnit ur S-toppen under Juholts styre.
Nu ger han henne rätt.
- Det är klart att Socialdemokraterna ska representera alla. Mona har rätt där, säger Juholt.
- Det är klart att jag vet att det finns väldigt många bra, starka, duktiga, såväl unga som äldre företrädare för Socialdemokraterna som är födda utanför Norden.
- De kommer att tas till vara, säger han.
Nyligen knuffades S-ledamoten Maryam Yazdanfar bort från posten som ordförande för ­civilutskottet. Juholt ville i går kväll fortfarande inte ge besked om ­hennes framtid.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag