Foto: Roger Vikström
 Foto: Roger Vikström

Håkan Juholt: Så ska äldrevården bli bättre

Publicerad
Uppdaterad
Efter den senaste veckans skandaler inom äldrevården hävdar Håkan Juholt att politikerna flyr ansvaret.
Nu listar S-ledaren nio punkter för att komma till rätta med problemen.
"Det är fel med riskkapitalbolag i den skattefinansierade äldreomsorgen", skriver han på DN Debatt.
Juholt menar att politikerna ytterst har ansvaret för situationen inom äldrevården, eftersom det är de som fördelar resurserna.
Han pekar på problem inom nio olika områden som måste lösas:
• Servicen till de äldre och deras eget inflytande över den måste öka. Rut-tjänster bör inriktas mer på deras behov.

Arbeta längre

• Reglerna för de privata vårdbolagens delaktighet i den skattefinansierade vården måste ses över, så att skattemedlen verkligen går till omsorg – inte vinster.
"Vi måste försäkra oss om att de skattemedel vi avsätter till äldreomsorg verkligen går till vård och omsorg om de äldre", skriver Juholt.
• De äldre måste få större möjligheter att arbeta längre.
• Platserna på äldreboendena måste utökas.
"Antalet platser i särskilt boende fortsätter att minska, sedan 2006 har 4 600 platser försvunnit", skriver Juholt.

Sammanhållen vård

• Demensvården måste utvecklas, i takt med att antalet drabbade ökar.
• Svårt sjuka äldre måste få bättre sammanhållen vård, i stället för att skickas fram och tillbaka mellan sitt boende och sjukvården.
• Maten inom äldreomsorgen behöver förbättras.
• Fler nyanställningar inom äldreomsorgen krävs för att garantera att det finns tillräckligt med personal nu när pensionsavgångarna ökar. Arbetet måste också bli mer attraktivt och personalen ges mer möjlighet till fortbildning.

"Måste börja nu"

"Detta är en grundläggande förutsättning för att kunna rekrytera tillräckligt mycket vårdpersonal för äldreomsorgen i framtiden", skriver Juholt.
• Pensionerna måste gå att leva gott på. Det allmänna pensionssystemet ger inte den trygghet som det var tänkt.
"Politikernas uppgift är att lösa de viktiga frågorna, identifiera morgondagens behov och möta dessa. Det arbetet måste börja nu", skriver Juholt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag