Håkan Juholt (S): "Ett systemfel i välfärden"

Publicerad
Uppdaterad
Juholt satte ner foten i SVT:s Agenda och kallade vinster i välfärden för ett "systemfel".
Han kritiserade S egna beslut om att tillåta vinster i välfärden - men kunde inte svara vad han själv tyckte när det togs.
- Ja... jag tycker nog det är bra att vi försöker hitta en kompromiss, svarade han undvikande.
Håkan Juholt vill förbjuda riskkapitalbolag att driva företag i välfärdssektorn och tycker inte att några företag som sysslar med vård, skola eller omsorg ska få ta ut vinst.
- Jag vill komma fram till en modell där ett eventuellt överskott i verksamheten återinvesteras i fler lärare, mer vårdpersonal och tillbaka till det skattepengarna var avsedda att gå till, sa S-ledaren i Agenda.
Det går emot Socialdemokraternas egna kongressbeslut från 2009 om att tillåta vinster i välfärden. Men det beslutet vill Juholt nu riva upp med motiveringen att "det var inte tillräckligt bra".

"Hitta en kompromiss"

Men när han får frågan var han själv stod när beslutet togs svarar han undvikande.
- Ja... jag tycker nog det är bra att vi försöker hitta en kompromiss. Men verkligheten har nu hinnit ifatt dessa marknadslösningar, sa han.
Själv röstade inte Juholt alls på kongressen då han inte var ombud där, uppger hans pressekreterare Sofie Rudh för Expressen.se.

Känner stöd

Juholt kommenterade också den förtroendekris som råder i hans parti där bland annat S-topparna Thomas Östros, Ardalan Shekarabi och Sven-Erik Österberg inte har uttalat sitt förtroende för deras partiledare.
- Jag kommer aldrig tänka tanken att jag ska lägga orden i munnen på dessa människor, sa Juholt och konstaterade att han kände ett starkt stöd när han talade inför 120 partimedlemmar på Stockholms universitet i dagarna.

"Många fruktar min politik"

S-ledaren gav också uttryck för en viss irritation över all negativ publicitet som han har fått den senaste tiden och sa att han har en känsla av att man kan skriva vad som helst om honom.
- Jag tror att väldigt många fruktar den politiska linje som jag har lagt fast, inte minst Dagens Nyheters ledarsida, sa han.
Peter Wolodarski, chef för DN:s ledarredaktion gav direkt svar på tal när han skrev på Twitter:
"Jag 'fruktar' att jag inte riktigt vet vad Juholt menar. Inte första gången, dock..."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag