Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Juholt om nya livet: "Då blir jag mingel-Håkan"

Håkan Juholt fick en turbulent start på ambassadörslivet. Foto: LISA MATTISSON / LISA MATTISSON
Håkan Juholt avgick från rollen som partiledare på köpcentret Flanaden i Oskarshamn. Foto: SUVAD MRKONJIC
Foto: SUVAD MRKONJIC

Efter en omtumlande inledning har Håkan Juholt kommit tillrätta som ambassadör på Island.

Vägledningen från UD har gett resultat, säger han, och han har gått från "politik-Håkan" - till "mingel-Håkan".

– Som politiker har jag ofta formulerat mig i rubrikform, det ska jag absolut avstå ifrån som ambassadör, säger han till Sveriges Radio.

I höstas, drygt fem år efter att han tvingades avgå som partiledare för Socialdemokraterna, tillträdde Håkan Juholt som ambassadör i Reykjavik på Island.

Början på diplomatlivet blev turbulent. I en intervju i Svenska Dagbladet resonerade han kring om ett ökat expertstyre kan leda till att Sverige på sikt blir en diktatur.

Uttalandet möttes av kritik från regeringshåll. Och hans nya arbetsgivare, UD, ringde snabbt upp.

– Jag är väldigt nöjd med den vägledning jag fick av UD, säger Håkan Juholt nu, till Sveriges Radio.

Han menar att uttalandet blev fel och att han är snabb med att erkänna sina tillkortakommanden.

– Diplomatin syftar nog till ofta att man har man har längre formuleringar och formulerar sig mer utdraget. Det har jag blivit allt bättre på. Jag har i hela mitt vuxna liv, dels när jag var journalist men också som politiker ofta formulerat mig i rubrikform, det ska jag absolut avstå ifrån som ambassadör, säger Håkan Juholt.

"Aldrig gillar kindpussande"

Diplomatlivet i övrigt bjuder på stor variation. Juholt har arbetat med att ordna med statsbesöket av Islands president Guðni Jóhannesson till Sverige, den 17-19 januari i år. Och så har han välkomnat över 600 gäster på residenset.

Håkan och frun Åsa Juholt fixar själva maten till bjudningarna. Arrangemangsbudgeten är för liten för Håkan Juholts ambitioner, säger han till Barometern.

Till sommaren hoppas han bland annat skapa en "fotbollsambassad", lagom till årets VM - där både Island och Sverige deltar. 

En stor omställning för Håkan Juholt, som varit politiker under hela sitt liv. Nu ska han i stället bli "mingel-Håkan", som han själv uttrycker det.

– Det här är en ny värld för mig. Jag har aldrig gillat kindpussande och att mingla runt med ett vinglas i ena handen. Men nu har jag ett jobb som kräver detta, då blir jag mingel-Håkan, jag är bra på att anpassa mig, säger Håkan Juholt till Barometern.

Ovanliga svaret: "Ägnat julen åt lammsoppa"

I slutet av november stod det klart att Katrín Jakobsdóttir, ledaren för Gröna vänstern, blev Islands nya statsminister efter många regeringsbyten de senaste åren. 

Hon bildar en koalition tillsammans med liberala Framstegspartiet och konservativa Självständighetspartiet – en ovanlig kombination.

På frågan om något liknande kan bli aktuellt i Sverige i höst väljer Håkan Juholt att svara diplomatiskt, men på ett eget sätt.

- Det vet jag faktiskt inte. Jag har i huvudsak ägnat julen åt att tillaga lammsoppa, som jag har gjort på soppben och fått till väldigt bra. Inte minst med en stor mängd rotsaker som är väldigt välsmakande här på Island. Jag rekommenderar den isländska lammsoppan på soppben.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!