Håkan Juholt utsågs i går till Socialdemokraternas nya partiledare. Expressen kan avslöja att Juholt som biträdande partisekreterare fick en fallskärm på nästan en miljon kronor. Foto: Suvad Mrkonjic
Håkan Juholt utsågs i går till Socialdemokraternas nya partiledare. Expressen kan avslöja att Juholt som biträdande partisekreterare fick en fallskärm på nästan en miljon kronor. Foto: Suvad Mrkonjic

Håkan Juholt fick ut fallskärm

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt har som riksdagsman tjänat flera hundra tusen kronor mer än en vanlig riksdagsledamot.
Expressen kan i dag avslöja att den nya S-ledaren som biträdande partisekreterare fått en fallskärm på nästan en miljon.
Enligt Håkan Juholt fick han pengarna för att det blev bråk om posten.
- Vi har ett sådant avtal med vår partiledning om man skiljs från ett uppdrag där det kan ligga en konflikt i botten, säger han till Expressen.
När det i september 2008 stod klart att Marita Ulvskog skulle bli partiets förstanamn i EU-valet och lämna svensk politik trodde Håkan Juholt att han skulle ta över.
Han var då biträdande partisekreterare och fick hoppa in som tillförordnad partisekreterare. Håkan Juholt avsade sig därför sin egen kandidatur i EU- valet och offrade en plats i Europaparlamentet.
Men det blev inte Håkan Juholt som tog över efter Marita Ulvskog. Faktum är att han inte ens fick sitta som tillförordnad partisekreterare fram till kongressen i oktober 2009, när en ny partisekreterare skulle väljas. Redan i februari blev det klart att Ibrahim Baylan fick jobbet.
Håkan Juholt dolde inte sin besvikelse över att det inte blev han.
- Folk frågar mig nu här på stan om jag har gjort något dumt, men det har jag ju inte, sade han till tidningen Östran.
- Jag har känt ett stöd för att bli partisekreterare, sade han också.

Fick totalt 80 000 i månaden

Men Håkan Juholt blev inte lottlös. Expressen kan i dag avslöja att han fick en fallskärm som garanterade honom nästan en miljon kronor.
Förutom de 54500 han tjänade som riksdagsledamot fyllde partiet på så att Håkan Juholt fick en lön på totalt cirka 80 000 kronor i månaden.
- När en biträdande partisekreterare lämnar sin post betalar vi lön i ett år efter att man har slutat, oberoende av vilket skäl, med avräkning för nya inkomster, berättar Tommy Ohlström, partikassör i Socialdemokraterna.

"Mona lurade honom"

Men Håkan Juholt har en annan bild av avtalet. Enligt honom är avtalet till för att kompensera den som slutar i samband med en konflikt.
- Vi har ett sådant avtal med vår partiledning om man skiljs från ett uppdrag där det kan ligga en konflikt i botten. Det är för att någon ska ta på sig uppdraget att ingå i vårt partis ledning, säger han sent på fredagskvällen.
Den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att Juholt fick pengarna som plåster på såren.
- Mona lurade honom. Han klev av EU-valet för att de skulle kunna bli av med Ulvskog. Då var det indirekta löftet att han skulle få bli partisekreterare, men så blev det inte. Så de löste ut honom, säger han.
Ljunggren tror att Juholts fallskärm kan få folk att reagera.
- Det finns säkert de som undrar varför han får pengarna och att det här inte räcker som förklaring, säger han.
Håkan Juholts miljonklipp märks tydligt i hans inkomstdeklaration.
När han egentligen skulle gått ner betydligt i lön under 2009, då han gick tillbaka till att bara vara riksdagsledamot, så fortsatte han ändå att gå på en miljonlön.
Mellan juni 2009 och maj 2010 fick han cirka 80 000 kronor i månaden.

Tjänade över en miljon

Under 2009 tjänade Juholt därför 1035800 kronor, jämfört med en riksdagsledamot utan fallskärmsavtal, som fick 664872 kronor samma år. Resterande delen av hans inkomst kom från ett uppdrag som styrelseordförande i Oskarshamns Hamn AB.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag