Håkan Juholt avgår som partiledare

Publicerad
Uppdaterad
Håkan Juholt avgår som Socialdemokraternas partiledare.
Det meddelade han under en pressträff på köpcentrat Flanaden i Oskarshamn på lördagen.
- Jag lämnar med omedelbar verkan uppdraget som partiledare, säger Juholt.
Klockan 15 ställde sig Håkan Juholt på podiet i köpcentrat i Oskarshamn för att ge besked om sin framtid. Precis som många medier hade uppgivit innan meddelade Juholt att han avgår som partiledare.
Enligt uppgifter till Expressen hade VU och Juholt kommit överens om att Juholt skulle avgå.
Han inledde dock med att hälsa:
- Jag är född socialdemokrat och jag kommer att dö socialdemokrat, sa Juholt och fick applåder.
Han fortsatte:
-  Partiet har upplevt en höst som dessvärre saknar motstycke. Jag känner starkt internt stöd men känner att S har förlorat ett betydande stöd utanför partiet.

"Gjort misstag"

- Jag har gjort misstag, hur stora får framtida forskning utvärdera. Sammantaget drar jag slutsatsen: Sverige behöver en opposition som är beredd att ta ansvar för Sverige.
Han fortsatte:
- Mot den här bakgrunden lämnar jag med omedelbar verkan uppdraget som partiordförande.
Det buades bland åhörarna när Juholt gav beskedet om sin avgång.
- Sverige behöver en stark, optimistisk nyfiken socialdemokrati och en stark opposition, sade Juholt vidare.
Det blev en mycket kort pressträff. Juholt lämnade efter sitt uttalande snabbt podiet utan att svara på frågor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag