I höstas ramlade Håkan och slog sig hårt - det eftersom att musklerna har förtvinats på grund av ALS. Foto: PrivatI höstas ramlade Håkan och slog sig hårt - det eftersom att musklerna har förtvinats på grund av ALS. Foto: Privat
I höstas ramlade Håkan och slog sig hårt - det eftersom att musklerna har förtvinats på grund av ALS. Foto: Privat
Nu kan han inte längre ta sig någonstans själv. Foto: PrivatNu kan han inte längre ta sig någonstans själv. Foto: Privat
Nu kan han inte längre ta sig någonstans själv. Foto: Privat

Håkan, 50, är fast i sin rullstol – nekas hjälp

Publicerad

Håkan Andersson Haverstedt, 50, blir sämre för varje dag som går.

På grund av sjukdomen ALS kan han inte längre äta, klä sig eller förflytta sig själv.

Trots det väljer Försäkringskassan att neka honom utökad assistans.

– Hur tänker de? Han klarar inte av att göra något själv, säger Helen, Håkans fru.

Håkan Andersson Haverstedt vet att han ska dö. Hans ALS får kroppen att tyna bort. Och det går snabbt.

Sedan Expressens intervju i januari har hans tillstånd försämrats avsevärt.

– Jag blir sämre, sämre och sämre tills jag kommer somna in, sa han då.

Nu kan han inte längre prata utan ansträngning. Han kan inte äta själv, borsta tänderna, klä sig eller ta sig någonstans utan rullstol och hjälp.

– Han mår inte så bra. Han är mycket sämre och är fast i sin rullstol på heltid, säger Helen, Håkans fru.

Håkan rasar i vikt. Likaså har livslusten förtvinat.

– Det är som han själv säger, att han är en fånge i sin egen kropp.

Helen och Håkan gifte sig i somras. Foto: Privat

"Han behöver hjälp dygnet runt"

Håkans läkare har sedan länge poängterat att han blir sämre för var dag som går. Parets två barn försöker acceptera det faktum att deras pappa inte kommer klara sig länge till.

– Han behöver hjälp dygnet runt, säger Helen.

– Han har kvävningsrisk och hans halsmuskler har försämrats mycket. Han har också jättetungt att andas.

Helen oroar sig främst för Simon, deras 13-årige son.

– Jag tänker på hur han kommer ta detta när allt är över. Det kommer vara fruktansvärt för mig, men att Simons pappa försvinner … han har inte ens kommit in i tonåren. Att han inte kommer ha sin pappa där känns jättejobbigt.

Håkan med sin son.Foto: Privat

Nekas assistans

Familjen får i nuläget den assistans de kan få från kommunen, men har ansökt om utökad assistans hos Försäkringskassan. Nyligen kom beskedet:

Myndigheten anser inte att Håkans behov uppfyller de krav för att beviljas assistans.

– Vi anser att han behöver assistans dygnet runt, men Försäkringskassan anser att hans grundläggande behov uppgår till 9 timmar och 42 minuter i veckan. Hur tänker de? Han klarar inte av att göra något själv.

 

LÄS OCKSÅ: Håkan vill visa hur det är att leva med ALS

 

Att Håkan Andersson Haverstedt ALS är en progressiv sjukdom tycks myndigheten inte ha tagit hänsyn till, menar Helen – som nu överklagar beslutet som kom i mars.

– Försäkringskassan menar att han bara behöver lite mer än en timme assistans om dagen. Jag är så fruktansvärt arg. När vi fick det här beskedet började jag storgråta, säger hon.

Håkan kan inte längre äta själv. Foto: Privat

Försäkringskassan: "Kommer fatta ett nytt beslut"

Birgitta Lindgren är områdeschef på Försäkringskassan och berättar att utredningen som gjordes i oktober förra året var grundlig. De har träffat Håkan Andersson Haverstedt samt sett över medicinska underlag.

– Utifrån helheten har vi kommit fram till att han inte uppnår de här 20 timmarna i grundläggande behov, vilket är gränsen för att få statlig assistansersättning, säger Birgitta Lindgren och fortsätter:

– Håkan har i dag assistansersättning från kommunen mellan 9 och 24. Han har också handikappsersättning från Försäkringskassan. Nu har det skett en försämring av Håkans diagnos och kommunen har kommit in med en anmälan till oss. Utifrån den har vi nu påbörjat en ny prövning av Håkans möjligt att få assistansersättning från Försäkringskassan och kommer fatta ett nytt beslut.

Ny anmälan från kommunen

Eftersom Håkans tillstånd förändrats avsevärt sedan utredningen har Försäkringskassan fått en anmälan från kommunen.

– Vi har nu påbörjat en ny prövning av Håkans möjlighet att få assistansersättning från Försäkringskassan och kommer fatta ett nytt beslut. Jag har stor respekt för att hans tillstånd har försämrats.

Målsättningen är att den nya utredningen ska genomföras så snart som möjligt, förklarar Birgitta Lindgren.

– Vi har ett mål på 150 dagar. Det är viktigt att vi gör den här utredningen lika grundligt som den förra.

Försäkringskassan ska nu göra en ny prövning - men det tar tid.Foto: Privat

Håkans tillstånd förvärras i hög fart. Är inte 150 dagar för lång tid?

– Jag har respekt för de behov som familjen uppger. Självklart förstår jag att man behöver stöd och hjälp nu. Samtidigt behöver vi få förutsättningar för att göra en rättssäker bedömning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag