Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hajfenssoppa med en bitter eftersmak

Carl Schlyter.

NEW YORK. De som har ätit det säger att det knappt smakar någonting.

Trots det är hajfenssoppa sedan århundraden en statusmarkör i Kina, där fler än någonsin nu har råd med den exklusiva matvaran.

Men det plågsamma sättet som hajarna jagas på har gjort att handel med hajfena förbjuds på allt fler platser - senast i dag i Kalifornien.

Och även i Kina kan en attitydförändring till den kontroversiella maträtten anas på sina håll.

Lyssna på poddversionen av artikeln i mp3-spelaren eller via Itunes. Du kan också ladda ner avsnittet.

Lyssna på Hajfenssoppa med bitter eftersmak

Ladda ner avsnitt

Andra omstridda maträtter

Husdjur på tallriken

Hund. Att hund finns på menyn i flera asiatiska länder ses som kontroversiellt i väst främst eftersom hunden här är människans bästa vän och husdjur. Därför blir många upprörda när bilder sprids från hundmarknader i Kina som visar på undermåliga förhållanden för djuren.

Jätteräkor försvinner från menyn

Jätteräka. De senaste åren har jätteräkorna fått stor uppmärksamhet i Sverige och många restauranger har tagit bort den från menyn. Räkorna, som också kallas tigerräka eller scampi, odlas främst i Asien där de påverkar miljön mycket negativt. Enligt naturskyddsföreningen används stora mängder kemikalier och antibiotika.

Japan och Norge jagar valar

Val. På 1940-talet gick 15 länder samman och skrev under ett avtal för att rädda val-arna, som riskerade utrotning. Då bildades även internationella valfiskekommittén. På 1980-talet blev kritiken mot valfiske än mer högljudd och kommittén förbjöd all kommersiell valjakt. Det struntar dock främst Japan och Norge i.

De som har ätit det säger att det knappt smakar någonting.
Trots det är hajfenssoppa sedan århundraden en statusmarkör i Kina, där fler än någonsin nu har råd med den exklusiva matvaran.
Men det plågsamma sättet som hajarna jagas på har gjort att handel med hajfena förbjuds på allt fler platser - senast i dag i Kalifornien.
Och även i Kina kan en attitydförändring till den kontroversiella maträtten anas på sina håll.

På menyn på restaurangen Johns Shanghai på Manhattan i New York står det att en portion hajfenssoppa kostar 100 kronor.
Men när Expressen frågar om den är populär säger hovmästaren att de, menyn till trots, inte serverar någon hajfenssoppa längre.
– Det finns ingen i New York som vill ha det längre. I varje fall inte på vår restaurang. De som äter det gör det på stora banketter i så fall, säger han.
Även om det är sant eller inte, enligt miljöorganisationer är det här svaret som en del kinesiska restauranger ger som standard, så är hajfenssoppa kontroversiellt. Flera organisationer har i åratal påpekat den grymma död som hajarna utsätts för i samband med fisket. Fenorna skärs av på de levande hajarna, som sedan släpps ner i havet igen - där de antingen långsamt drunknar eller förblöder.
– Det gör ont och är grymt, det är ett fruktansvärt djurplågeri. Dessutom är det ett enormt slöseri att döda ett djur enbart för fenan, men det är fenorna som är värda mycket pengar, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).
Enligt olika uppskattningar slaktas 73 miljoner hajar årligen på det här sättet. Något som också har lett till att förekomsten av vissa hajarter har minskat drastiskt.
Men att äta hajfenssoppa är en djupt rotad tradition i det kinesiska samhället. I århundraden har de rika serverat det vid högtidliga tillfällen.
Judy Ki är talesperson för Asian Pacific American Ocean Alliance, en organisation som kämpar för hajarna. Hon berättar för Los Angeles Times att när hon växte upp i Hongkong så serverades det alltid rykande hajfenssoppor vid bröllop, födelsedagar och när familjen hade speciella gäster.

I dag ser hon på hajfenssoppa ur ett historiskt perspektiv.
– Förr i tiden när det var en fysisk bedrift för en fiskare att fånga en haj så ansågs det vara den ultimata symbolen för manlighet.
– Men det är inte rätt att slakta stora mängder hajar för en skål soppa som är uppäten på fem minuter, säger hon.
I takt med att Kinas befolkning har blivit allt rikare de senaste decennierna har efterfrågan på hajfena skjutit i höjden. I dag har fler kineser än någonsin råd att unna sig delikatessen. Något som också gör hajfenshandeln till en blomstrande industri.
Navet för handeln är Hongkong där hajfenor skeppas över hela världen. De senaste åren har handlarna i Hongkong dock märkt av en nedgång. Förra året sjönk handeln med hela 50 procent och nu anklagar hajfensindustrin miljöorganisationer i väst för att ligga bakom en antikinesisk kampanj, skriver South China Morning Post.
– Nedgången beror till största del på de gröna gruppernas kampanjer... De beskyller oss alltid för att skära av fenor och dumpa kropparna i havet. Men det stämmer inte, det är snedvriden information, säger Ho Siu-chai, ordförande för hajfenehandlarnas handelsorganisation, till tidningen.

För miljöorganisationernas kamp har fått både flera regeringar och EU att författa lagar som ska göra det svårare att fiska haj på ett oetiskt sätt. Att hajfenefiske även är en fråga för EU beror på att en stor del av de hajfenor som säljs i Hongkong kommer från spanska och portugisiska fiskefartyg. Enligt organisationen Shark Trust är 27 procent av de hajfenor som säljs i Hongkong fiskade av europeiska företag, skriver BBC.
Redan 2003 blev hajfensfiske förbjudet för EU-länder, men en rad kryphål har gjort att det kunnat ske ändå. Först nu i juni i år skärptes lagen. Enligt ett uttalande från EU:s ministerråd har hajfenefisket gjort att hajbeståndet har minskat drastiskt. Därför ska undantagstillstånden, som främst delats ut till Spanien och Portugal nu dras in, skriver BBC.
– Det som vi fått igenom är att fenorna måste vara kvar på djuret. De får vikas in, men de får inte skäras bort. Det de har gjort tidigare är att de har låtsats att de inte har kastat bort djuren, nu blir det svårare att luras.
– Det vore ännu bättre med ett handelsförbud, men det får vi inte majoritet för, det här är ändå ett steg på rätt väg även om det fortfarande är ett otroligt slöseri att döda ett djur bara för fenan, säger EU-parlamentarikern Carl Schlyter (MP).
Även i USA är den grymma fiskemetoden förbjuden. Men flera amerikanska delstater har gått ännu längre. Från och med den första juli i år är det förbjudet att både sälja och inneha hajfena i Kalifornien. Tidigare har liknande förbud införts i Hawaii, Washington, Oregon, Illinois, Maryland och Delaware. Och i fler stater, som i New York, är det på gång, skriver Los Angeles Times.

Även kinesiska myndigheter har uppmärksammat problemet. För ett tag sedan gick Kinas ledning ut med att hajfenor ska ha försvunnit helt från menyn vid offentliga tillställningar inom tre år.
Men enligt miljöorganisationerna räcker det inte bara med förbud. Det viktigaste är att få till en attitydförändring bland kineser både på hemmaplan och utomlands. Under 2006 drog därför Wild Aid i gång en kampanj i USA där kända kineser som Jackie Chan och Ang Lee upplyste om det oetiska i att äta hajfena, skriver New York Times.
– Folk säger att det inte går att förändra Kina, men jag skulle vilja påstå att inget samhälle i människans historia har förändrats så mycket som Kina gör i dag, säger organisationens vd Peter Knights till tidningen.
För i Kina kan en attitydförändring i varje fall anas på sina håll. I höstas gjorde den flerfaldiga OS-medaljören i simhoppning, Guo Jingjing, ett tydligt ställningstagande när hon gifte sig med sonen till en känd affärsman i Hongkong. Bröllopet var välbevakat i kinesiska medier. China Daily skrev att det varade i flera dagar och ägde rum i flera olika städer. Men också att det trots sin storslagenhet inte serverades någon hajfenssoppa till gästerna.

Men Carl Schlyter (MP) tror att en förändring i Kina kommer att ta lång tid.
– Kineserna har börjat hantera djurskyddsfrågor en aning, men det här är någonting som rika människor äter, det finns en stor efterfrågan och mycket pengar, så det kommer dröja innan det minskar. Därför är det viktigt att europeiska företag inte bidrar till handeln, säger han.
Tillbaka på Kinakrogen i New York menar även hovmästaren att en attitydförändring är på gång, i varje fall bland kineser utanför Kina.
– Yngre kineser förstår inte vitsen med hajfenssoppa. Varför ska man äta något som är så dyrt när det ändå inte smakar någonting?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.