Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Haider Al-Faili dödade sin fru – vill släppas fri

Haider Al-Faili mördade sin hustru Athraa med 40 knivhugg – och dömdes till livstids fängelse. Så här rapporterade vi om det i mitten av juni i år.
Athraa mördades med 40 knivhugg.
Foto: Privat
Foto: Jonas Eng

Haider Al-Faili mördade sin hustru Athraa med 40 knivhugg – och dömdes till livstids fängelse.

Nu överklagar han domen och vill att hovrätten ska frikänna honom helt.

Han har inget nytt bevismaterial, enligt överklagandet.

Hustrun Athraa, 32, meddelade att hon ville skiljas – och bara några timmar senare högg maken Haider Al-Faili, 46,  ihjäl henne. 

Hon kom från Irak för fem år sedan. I Sverige isolerades hon av mannen, enligt vittnesmål i polisutredningen.

Han högg henne 40 gånger med en kökskniv i deras bostad i Flemingsberg i söder om Stockholm. Deras fyra små barn blev vittnen till mordet. 

”Karaktären av avrättning”

Den 1 juli dömde Södertörns tingsrätt Haider Al-Faili till livstids fängelse för mord. Mordet hade ”karaktären av en avrättning” och offret måste ha ”känt en stark dödsångest”, heter det i domen. 

Nu vill Haider Al-Faili, 46, slippa fängelse och överklagar därför domen till Svea hovrätt. Han hävdar att han inte har ansvar och att bevisen inte räcker för att döma honom för mordet.

”Han bestrider ansvar och förmenar att bevisläget i målet ej är sådant att han kan dömas för ansvar”, heter det i överklagandet som skickats in av advokat Thomas Martinsson.

Al-Faili ”åberopar för närvarande ingen ytterligare bevisning”, heter det vidare.

Ville skiljas

Athraa skickade på långfredagen i år ett sms till sin man och meddelade att hon ville skiljas. Hon skrev att ”jag kommer att skiljas ... Eftersom nu vet jag och du att det finns kvinnorättigheter och lagen och sharian”.

Hennes make gick till attack med kökskniv nästa morgon vid frukostbordet. Han knivskadade henne 40 gånger. Hon försökte fly ut på balkongen men han förföljde henne.

– Det är hemskt att barnen behövt uppleva det, har barnens mormor sagt. 


LÄS MER: Athraa ville skiljas – höggs med 40 hugg


LÄS MER: Kvinnan brutalt mördad inför sina fyra barn 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.