Hahne blir kvar som SD-topp i Stockholm

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
William Hahne har tidigare varit i djup konflikt med partistyrelsen.
Foto: Sven Lindwall

William Hahne vann makten i SD Stockholm under kaosartade omständigheter.

Nu sträcker han ut en hand i hopp om att sluta fred med partiledningen.

Samtidigt varnar statsvetaren Anders Sannerstedt till att konflikten kan leda till en djup spricka i partiet.

Efter en närmast kaosartad omröstning stod William Hahne i går som segrare i striden om Stockholmsdistriktets ordförandepost.

– Jag är så klart väldigt stolt och tacksam för det förtroendet som jag har fått, men framför allt är det en seger för interndemokratin inom Sverigedemokraterna, säger William Hahne.

Omröstningen föranletts av en infekterad kampanjperiod där både sidor har kommit med hårda anklagelser mot rivalerna i striden om makten i huvudstaden.

Valresultatet är en framgång för ungdomsförbundet SDU, där William Hahne är vice förbundsordförande. Partiledningen har samtidigt visat tydligt stöd för tidigare distriktsordföranden Maria Danielsson.

I upptakten till SD Stockholms årsmöte öppnades ett personärende mot William Hahne där han anklagas för att olovligen ha använt sig av ett internt medlemsregister. En överträdelse som i värsta fall kan leda till att han utesluts ur partiet. Personärenden har även öppnats mot flera ledamöter i det styrelseförslag som vann på årsmötet.

– Jag förutsätter att man kommer att lägga ner de här personärendena. Jag vet att det här var ett spel för att underminera mig och min styrelse inför årsmötet, säger William Hahne.

Frågan är nu om Sverigedemokraternas centrala ledning har en hemlig plan för att stoppa William Hahnes framfart i partiet. 

– Vi får se hur det här utvecklar sig. Det är inte så mycket i att spekulera i nu. Vi får se hur den nya styrelsen fungerar, säger pressekreteraren Henrik Vinge till Expressen.

Du låter lite hemlighetsfull?

– Ja. 

Varför det?

– Det är du som säger det. Jag är inte mer hemlighetsfull än jag brukar vara. 

Inledningsvis förekom spekulationer om att Sverigedemokraterna tänker försöka ogiltigförklara omröstningen i Stockholmsdistriktet. Så är det inte, säger Henrik Vinge.

– Nej, det har jag svårt att tro. Det ska ganska mycket till innan man ogiltigförklarar ett årsmöte.

Anders Sannerstedt är statsvetare och har följt Sverigedemokraternas utveckling på nära håll. Han är ganska säker på att det som hände i Stockholmsdistriktet i går kommer att oroa partiet inifrån:

– Det här blir spännande att se. Man kan ju tänka sig ett scenario om en öppen strid, säger han. Men det beror ju samtidigt på hur Hahne kommer att driva sina frågor, vi vet ju ännu inte hur han kommer att bete sig, säger Anders Sannerstedt. 

Tror du att det finns en masterplan i ledningen, att Stoppa William Hahne?

– Någon stor masterplan vet jag inte om de har. Alla partier vill ju tona ner rapporter om interna sprickor. Det kommer SD också att göra.

William Hahne å sin sida säger att han nu är villig att stryka ett streck över det som har varit.

– Jag sträcker ut min hand till både partiledningen övriga delar av distriktet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.