Hagnell har avgått – två under utredning

Jacob Hagnell bad kort efter att Expressen konfronterade honom att bli entledigad från sitt uppdrag i Södertörns tingsrätt.
Domaren Barbro Johansson sitter i migrationsdomstolen – och skriver rasitiskt på nätet.
Barbro Johanssons chef, Anders Hagsgård, utreder nu Barbro Johanssons fall.
Foto: Carl Johan Erikson

Jacob Hagnell konfronterades av Expressen - och avsade sig omedelbart sitt domaruppdrag.

Ytterligare två nämndemän står under utredning för kommentarer på hatsajter - och riskerar att förlora sina uppdrag.

– Jag vill inte fatta några beslut i förväg, men sådana här uttalanden är direkt olämpliga och jag har svårt att se att det är förenligt med ett domaruppdrag, säger Anders Hagsgard, chef för förvaltningsrätten i Göteborg.

Sverigedemokraten Jacob Hagnell, invald nämndeman i Södertörns tingsrätt, har avsagt sig sitt domaruppdrag.

– Vi har fått in ett mejl från Jacob Hagnell där han ville bli entledigad. Jag beslutade att entlediga honom med omedelbar verkan, säger Petra Lundh, myndighetschef vid Södertörns tingsrätt.

Hagnells begäran skickades till tingsrätten i fredags, strax efter att Expressen konfronterat honom med uppgifter om att han skrivit anonyma kommentarer på hatsajter, bland annat:

"Deportera packet till deras sophögar till länder istället för att dom ska vara här!"

Jacob Hagnell sitter i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Stockholms stad och i Stockholms läns landstingsfullmäktige. Han är också anställd av partiets riksorganisation där han beskrivs som digital kommunikatör.

I Södertörns tingsrätt var han invald sedan årsskiftet, men hann aldrig tjänstgöra i något mål.

Värmländsk domare utreds

Lisen Persson, sverigedemokratisk kommunpolitiker och nämndeman vid tingsrätten i Värmland, står nu under utredning efter Expressens avslöjande om att hon skrivit tusentals kommentarer hatsajter, bland annat följande på Avpixlat:

"Ska vi tillåta Islam i Sverige? Jag är äcklad av denna sekt. Hur djävla ´mysiga´ och ´tolleranta´ ska en nation vara egentligen?"

Lars Bjurstam, myndighetschef vid Värmlands tingsrätt, vill inte uttala sig om händelsen innan utredningen är klar.

– Om utredningen visar att hon har skrivit något olämpligt så är det jag som ska fatta beslut. Då är det inte bra om jag i förväg har suttit och sagt vad jag tycker, säger han.

Den tredje av de utpekade är sverigedemokraten Barbro Johansson som sitter i migrationsdomstolen och avgör om flyktingar ska få stanna i Sverige eller utvisas.

På sajten Avpixlat har hon bland annat skrivit:

"Lås alla grindar och täpp till alla hål som finns vid gränserna, kalla in militären som kan bevaka stadsporten.....alla måste uppoffra sig och mota mohammed i grind."

Med anledning av Expressens avslöjande startar lagman Anders Hagsgård, hennes chef på förvaltningsrätten, en utredning för att fastställa om hon skrivit kommentarerna eller inte.

"Entledigande kvarstår"

– Jag kommer att prata med henne och ta ställning till huruvida det är hon som har skrivit detta, och i så fall vilka konsekvenser det får. Hon är inte inplanerad på några förhandlingar nu och kommer inte att få sitta med på någon förhandling innan jag har utrett detta, säger Anders Hagsgård.

Han och Barbro Johansson kommer att ha ett möte under tisdagen.

Om Hagsgård får bekräftat att hon ligger bakom kommentarerna så riskerar nämndemannen att bli entledigad från sitt uppdrag.

– Jag vill inte fatta några beslut i förväg, men sådana här uttalanden är direkt olämpliga och jag har svårt att se att det är förenligt med ett domaruppdrag, säger Anders Hagsgård.

Han får stöd av Lars Lassinantti, ordförande för Nämndemännens riksförbund:

– Det är nästan så grovt att det inte förtjänar någon kommentar. Nämndemän som tar sitt uppdrag på allvar kan inte tänka eller uttrycka sig så, säger han och fortsätter:

– Om nämndemän fäller sådana grova uttalanden så finns det bara en sak som domstolen måste göra, då är det entledigande som kvarstår.

Lars Lassinantti sitter med i den överklagandenämnd som entledigade nämndemän kan vända sig till för prövning. Dock menar han att kommentarerna som Barbro Johansson har fällt knappast lär hjälpa henne att få upprättelse.

– Om domstolen, hypotetiskt, skulle entlediga henne och hon skulle överklaga till överklagandenämnden så kan jag för min personliga del bara se ett utslag, säger Lars Lassinantti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.