Hägglunds angrepp på Löfven: "Mellanstadiedisco"

KD-ledaren Göran Hägglund skickade en syrlig passning till Socialdemokraternas ordförande Stefan Löfven.

Socialminister Göran Hägglund, KD, är oroad för stora skillnader i cancervården i Sverige - och öppnar för ett förstatligande av sjukvården, slog han återigen fast i kvällens "Bar&Politik i Expressen TV.

Samtidigt skickade han en syrlig replik till Stefan Löfvens invit om samarbete.

– Han borde ägna sig åt de som vill dansa framför att vända sig till dem som inte vill dansa med honom, säger Hägglund.

Skillnaderna är så stora inom cancervården i Sverige att det "hotar målen om god och jämlik vård för alla", anser KD-ledaren Göran Hägglund.

– Det här är inte okej. Vi måste ha en tydligare statlig styrning på det här området, säger Hägglund i "Bar&Politik".

I programmet öppnade han återigen för att driva frågan om ett förstatligande av sjukvården.

– Skulle det krävas för att få bättre vård är jag beredd att driva den frågan. Landstingen är för små, säger Hägglund.

Han fortsätter:

– Det kan inte vara så att de som har ansvar inte gör det de ska och staten får göra det som landtingen borde göra.

Stefan Löfven öppnade i fredags dörren för ett samarbete med samtliga partier i riksdagen förutom Sverigedemokraterna. Men Göran Hägglund avvisar inbjudan och kallar det hela för "mellanstadiedisco".

– Stefan Löfven avstår från att bjuda upp (Jonas) Sjöstedt som så gärna vill dansa, Miljöpartiet flörtar han med. Men han borde ägna sig åt de som vill dansa framför att vända sig till dem som inte vill dansa med honom, säger Hägglund.

Socialdemokraternas gruppledare Mikael Damberg, som också var på plats i programmet, försvarade sin partiledares hållning och skickade tillbaka en passning till Fredrik Reinfeldt och regeringen.

– Reinfeldt låser in partierna i blockpolitiken. Det vänder vi oss mot. De måste kunna ta ansvar och samarbeta över gränserna, säger Damberg i "Bar&Politik".

Göran Hägglund pratade inte bara politik utan var även på skämthumör. Bland annat delgav han publiken en anekdot på temat att han är lik prins Daniel, som uppmärksammats tidigare i veckan.

– Vi var i Berlin på en konferens en gång, kronprinsessan, pris Daniel och tyska hälsoministern och vi män råkade vara klädda på identiska sätt: vit skjorta och lila slipsar och det såg nästan löjligt ut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.