Lägre bidrag, tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avslag. Så kan man sammanfatta Göran Hägglunds förslag för en asylpolitik som är fortsatt generös men ändå kostar skattebetalarna mindre pengar.
Göran Hägglund är besviken på debatten kring migrationsfrågor, uppger han.
”Jag har varit arg och sorgsen denna höst. Över att vi blivit ett land där ingen diskuterar hur vi ska lösa samhällsproblem för att alla är upptagna med att klistra etiketter på varandra”, skriver han på DN Debatt.
Om inte integrationen i Sverige fungerar, kommer politiken att förlora sin legitimitet och då kommer krav på åtstramning av migrationen att slå igenom, menar Hägglund.
”Är de onda, de som röstar och mejlar och pratar? Nej, jag tror att många är högst vanliga och anständiga medborgare. De är oroliga”, skriver Hägglund på DN Debatt.
Nu måste politikerna "lyssna på människors oro", menar Hägglund.
Därför för han fram tre förslag som både ska sänka kostnaderna och öka chanserna till jobb.
Utlovar fler förslag
Första förslaget är att sänka etableringsersättningen för nyanlända, för att öka drivkraften att börja jobba. Hägglund vill dessutom införa ett etableringsavdrag som innebär att nyanlända får tjäna upp till 100 000 kronor per år skattefritt. Denna rätt upphör efter fem år.
Det andra förslaget gäller att uppehållstillstånd ska vara tidsbegränsade. I stället för att som i dag få permanent uppehållstillstånd, ska den som får asyl få stanna i tre år. Först om skyddsbehovet kvarstår då, ska tillståndet bli permanent. De som ordnat jobb under dessa tre år får stanna oavsett skyddsbehov. Detta ska enligt Göran Hägglund öka incitamentet för att ordna arbete snabbt.
Det tredje förslaget har kommit till för att beta av ansökningar. De som söker asyl från säkra länder, som exempelvis västra Balkan, ska få sin ansökan avslagen snabbt. På så sätt kortas köerna och mottagandet blir billigare.
Göran Hägglund lovar i sin debattartikel att han kommer att släppa fler förslag senare, allt för att varken inskränka asylrätten eller hålla kvar en ickefungerande politik.
”Den som gör det sviker både de människor som flyr och de som känner oro inför invandringens och integrationens utmaningar”, avslutar Göran Hägglund på DN Debatt.