"HUR PROVOCERANDE SOM HELST". Nu anklagar Göran Hägglund Lars Ohly för att svaja i frågan om yttrandefrihet. "Folk får vara hur provocerande som helst, yttrande- och tryckfriheten är ändå absolut", säger Hägglund som nu vill driva frågan vidare.
"HUR PROVOCERANDE SOM HELST". Nu anklagar Göran Hägglund Lars Ohly för att svaja i frågan om yttrandefrihet. "Folk får vara hur provocerande som helst, yttrande- och tryckfriheten är ändå absolut", säger Hägglund som nu vill driva frågan vidare.

Hägglund vill göra Vilks till en valfråga

Publicerad
Uppdaterad
Vänsterledaren Lars Ohly "svajar" i frågan om yttrande- och tryckfrihet. Det hävdar kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund - som nu gör attacken mot konstnären Lars Vilks till en valfråga. - Jag ska jaga Ohly tills han ger ett tydligt besked.
Efter attacken mot konstnären Lars Vilks uttalade sig vänsterledaren Lars Ohly. Han fördömde attackerna men konstaterade samtidigt att det är "viktigt att vara medveten om att Vilks syftar till att stärka rasismen och islamofobin genom sin konst."

Beredd att driva frågan

Det uttalandet får nu Göran Hägglund att gå i taket.
På ett internt möte i riksdagen i går, inför kristdemokraternas toppkandidater till kommuner och landsting, gick han till attack mot vänsterledaren som Hägglund menar "svajar i frågan om yttrande- och tryckfrihet".
- Det duger inte att vara svajig i det som handlar om demokratins grundvalar. Folk får vara hur provocerande som helst, yttrande- och tryckfriheten är ändå absolut, säger Hägglund, som är beredd att göra yttrandefriheten till en valfråga.
- Jag är beredd att driva frågan vidare ända tills vi får ett entydigt svar från Lars Ohly om att det är oacceptabelt med varje form av hån, trakasserier, våld och förföljelse mot personer som på något sätt har utmärkt sig. Jag ska jaga honom.

"Nyttiga idioter"

Expressen sökte i går Lars Ohly för en kommentar. Men beskedet från hans pressekreterare Kristoffer Housset blev:
- Om man deltar i den här debatten är man också del av Lars Vilks konstverk. Och det kanske vi inte vill bidra till...
Kristoffer Housset hänvisar i stället till just det uttalande från Ohly som Hägglund nu kritiserar. Ohly skriver bland annat:
"Vi får inte i vårt självklara försvar för yttrandefriheten - reduceras till nyttiga idioter som gynnar Vilks syften."
- Det spelar ingen roll vilket syfte man har. Det får aldrig någonsin förekomma en reservation när det handlar om yttrandefrihet och tryckfrihet, säger Göran Hägglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag