Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hägglund varnar -
är "orolig" för EU

Göran Hägglund.
Foto: Henrik Montgomery / Scanpix

EU börjar få för mycket makt.

Det menar Göran Hägglund - som var ovanligt EU-kritisk och varnade för överstatlighet i sitt tal till partikamraterna på Kristdemokraternas kommundagar i Helsingborg.

- Ytterligare centralisering ses som svar på Europas problem. Jag måste erkänna att jag blir orolig, sade KD-ledaren i sitt tal.

Samtidigt påtalade han att eurosamarbetet är långt borta.

Kristdemokraternas kommun- och landstingspolitiska dagar inleddes i dag på Helsingborg Arena. KD-ledaren Göran Hägglund kickade i gång det politiska mötet med ett tal till sina partikamrater. Förutom de väntade delarna i talet - som att hylla apoteksomregleringen och jubla över halverade vårdköer - var också Göran Hägglund ovanligt EU-kritisk.

"Blir orolig"

Kristdemokraterna är precis som de andra allianspartierna positiva till EU. Men i dag var det andra tongångar från KD-ledaren - som varnade för överstatlighet och centralisering.

- Representanter för kommissionen målar nu entusiastiskt upp ett Europas förenta stater. Gemensam finanspolitik och beskattning. Nya steg, ytterligare centralisering ses som svar på Europas problem. Jag måste erkänna att jag blir orolig, sade Hägglund.

- Centrala institutioner har velat överta alltfler beslutsområden från medlemsstaterna, till den överstatliga nivån. Och maktcentralisterna tycks använda krisen som förevändning för den agenda som de har haft länge, sade han också.

"Kan bli startskott"

Hägglund sågade en gemensam finanspolitik inom EU och vill inte heller att unionen ska få beskattningsrätt.

Att Sverige blir medlem i EMU tycker han inte är aktuellt på väldigt länge.

- Jag önskar att utvecklingen hade varit en annan, men för min blir slutsatsen att ett svenskt deltagande i euron är bortom meningsfull diskussion för överskådlig framtid, sade Göran Hägglund.

KD-ledaren avslutade sitt utspel om EU med en förhoppning om konstruktiv EU-kritik från borgerligt håll.

- Jag skulle önska att det som jag nu sagt kan bli startskottet för en intelligent och framåtsyftande borgerlig EU-debatt, och kritik, i Sverige, sade Hägglund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.