En "gemensam idéplattform" för allianspartierna är en dålig idé, menar Göran Hägglund (KD). Foto: Cornelia Nordström
En "gemensam idéplattform" för allianspartierna är en dålig idé, menar Göran Hägglund (KD). Foto: Cornelia Nordström

Hägglund sågar Reinfeldts förslag

Publicerad

Statsminister Fredrik Reinfeldt gör allt för att hålla ihop alliansen - och gick i helgen ut med ett öppet brev med förslag om bland annat en gemensam idéplattform.

Men nu sågar Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund förslaget, avslöjar TV 4 Nyheterna.

– Inom alliansen kompromissar och förhandlar vi om sakpolitiken, men inte om idéer och värderingar för det är något som partierna själva är bärare av, säger Hägglund till Expressen.se.

Till helgen träffas regeringen på Harpsund för förhandlingar om höstens budget. Som Expressen avslöjade i söndags väntas regeringen därefter åka runt i landet på en charmoffensiv för att presentera sina satsningar. Det viktigaste syftet med turnén är dock att visa enighet. Förra veckan valde Fredrik Reinfeldt att samla sina allianskollegor för medlingssamtal - i syfte att rädda ansiktet på Annie Lööf, som har pressats hårt den senaste tiden, och rädda alliansen.

Vill ha ett gemensamt valmanifest

Dessutom valde Fredrik Reinfeldt i lördags att gå ut med ett öppet brev där han bland annat tackade ja till Annie Lööf inbjudan till sitt föräldrahem. Dessutom gav han en rad förslag, bland annat:

* Ett gemensamt valmanifest som presenterar alliansens vallöften och ambitioner inför mandatperioden 2014–2018.

* En idéplattform med allianspartiernas gemensamma bärande värderingar, som diskuteras och antas vid ett idékonvent.

Trots att samtliga partiledare nu kommer att träffas hemma hos Annie Lööf finns irritationen kvar inom Kristdemokraterna, skrev Expressen i söndags.

Vill inte kompromissa om idéer

Nu går Hägglund ut och sågar Reinfeldts förslag om en gemensam "idéplattform" för alliansen, avslöjar TV4 Nyheterna.

– Inom alliansen kompromissar och förhandlar vi om sakpolitiken, men inte om idéer och värderingar för det är något som partierna själva är bärare av, säger Hägglund till Expressen.se.

Han menar dessutom att det inte finns något behov för en den typen av kompromisser.

– Vi har så mycket som förenar våra partier och våra ideologier i så tydliga beröringspunkter att jag inte tycker att det är nödvändigt, säger Hägglund.

Enligt Hägglund är det dessutom idéerna som får partierna att utvecklas och att de borde därför få fortsätta ha sina egna idéer.

– Idéerna är själva bränslet som får partier att gå framåt, säger Hägglund till Expressen.se.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag