Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hägglund: Riv upp avtalet med Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Göran Hägglund.
Foto: Olle Sporrong

Göran Hägglund vill att Sverige river upp avtalet med Saudiarabien.

Han berättar att Kristdemokraterna i diskussioner med de andra regeringspartierna 2010 försökte skrota avtalet - utan att lyckas.

- Vi tycker inte att Sverige ska skriva avtal med Saudiarabien på det militära området, som är en av världens tuffaste diktaturer.

Ett avtal med Saudiarabien på försvarsområdet slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005. Redan då var Kristdemokraterna kritiska, enligt Göran Hägglund.

- Det här var ett avtal som den socialdemokratiska regeringen slöt med saudierna 2005 och redan då var vi mycket kritiska. Vi tycker inte att Sverige ska skriva avtal med Saudiarabien på det militära området, som är en av världens tuffaste diktaturer, säger han till Expressen.se.

Avtalet förlängdes

Fem år senare togs frågan upp igen. Denna gång satt Kristdemokraterna själva i regeringen. De var kritiska igen och ville tillsammans med Folkpartiet riva upp avtalet, men Moderaterna och Centerpartiet motsatte sig och avtalet förlängdes därför automatiskt.

- Det fanns en diskussion i regeringskretsen där vi ville att Sverige skulle avbryta det här avtalet, som annars förlängdes med automatik, av samma skäl som vi tyckte att Sverige aldrig borde ha ingått avtalet. Men det fanns olika uppfattningar i regeringen och vi fick inte vår vilja igenom, säger Göran Hägglund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.