Göran Hägglund. Foto: Olle Sporrong
Göran Hägglund. Foto: Olle Sporrong

Hägglund: Riv upp avtalet med Saudiarabien

Publicerad

Göran Hägglund vill att Sverige river upp avtalet med Saudiarabien.

Han berättar att Kristdemokraterna i diskussioner med de andra regeringspartierna 2010 försökte skrota avtalet - utan att lyckas.

- Vi tycker inte att Sverige ska skriva avtal med Saudiarabien på det militära området, som är en av världens tuffaste diktaturer.

Ett avtal med Saudiarabien på försvarsområdet slöts av den socialdemokratiska regeringen 2005. Redan då var Kristdemokraterna kritiska, enligt Göran Hägglund.

- Det här var ett avtal som den socialdemokratiska regeringen slöt med saudierna 2005 och redan då var vi mycket kritiska. Vi tycker inte att Sverige ska skriva avtal med Saudiarabien på det militära området, som är en av världens tuffaste diktaturer, säger han till Expressen.se.

Avtalet förlängdes

Fem år senare togs frågan upp igen. Denna gång satt Kristdemokraterna själva i regeringen. De var kritiska igen och ville tillsammans med Folkpartiet riva upp avtalet, men Moderaterna och Centerpartiet motsatte sig och avtalet förlängdes därför automatiskt.

- Det fanns en diskussion i regeringskretsen där vi ville att Sverige skulle avbryta det här avtalet, som annars förlängdes med automatik, av samma skäl som vi tyckte att Sverige aldrig borde ha ingått avtalet. Men det fanns olika uppfattningar i regeringen och vi fick inte vår vilja igenom, säger Göran Hägglund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag