Göran Hägglund utmanades om partiledarposten av Mats Odell. Foto: Olle SporrongGöran Hägglund utmanades om partiledarposten av Mats Odell. Foto: Olle Sporrong
Göran Hägglund utmanades om partiledarposten av Mats Odell. Foto: Olle Sporrong
Nu berättar Hägglund om känslorna när vännen gav sig in i kampen. Foto: Olle SporrongNu berättar Hägglund om känslorna när vännen gav sig in i kampen. Foto: Olle Sporrong
Nu berättar Hägglund om känslorna när vännen gav sig in i kampen. Foto: Olle Sporrong
Mats Odell petades sedan ur partitoppen och lämnade riksdagen efter valet 2014. Foto: Olle SporrongMats Odell petades sedan ur partitoppen och lämnade riksdagen efter valet 2014. Foto: Olle Sporrong
Mats Odell petades sedan ur partitoppen och lämnade riksdagen efter valet 2014. Foto: Olle Sporrong

Hägglund om Odells svek: Det var jobbigt

Publicerad

Som från ingenstans utmanades KD-ledaren Göran Hägglund om partiledarposten.

I SVT:s "Min sanning" berättar han nu om sveket från vännen Mats Odell – och att Ebba Busch Thor hejade på.

– Det var oväntat och jobbigt, säger Hägglund.

Efter sju år som partiledare för Kristdemokraterna kom beskedet helt oväntat för Göran Hägglund år 2011. När kamraten – både privat och i partiet – Mats Odell plötsligt accepterade de nomineringar han fått till posten som partiledare för KD visste Hägglund inte riktigt vad han skulle tänka.

– I det här fallet så kommer det som en blixt från klar himmel, säger han i "Min sanning" som visas i SVT klockan 20.00 på söndagskvällen.

Han minns beskedet: "Jag, Mats Odell, utmanar sittande partiledare".

På frågan om han och Mats Odell, som lärde känna varandra redan på 1970-talet, var vänner säger Hägglund rakt av:

– Ja. Absolut, alltså vi umgicks ju nästan dagligen. Åtminstone varje dag på jobbet, varje vardag.

Hägglund: Busch Thor var med

Programledaren Anna Hedenmo frågar Hägglund hur det, handen på hjärtat, kändes när Odell ville utmana honom.

– Nej, det kändes ju visset förstås. Det var oväntat och jobbigt. Så var det, svarar Hägglund och menar att det är tur att folk skonas från att se vad som pågår bakom de politiska kulisserna.

– Det är bra att folk skonas från att se när korv och leverpastej tillverkas och när politik utförs, säger han.

Mats Odell menade bland annat att Hägglund som ledare inte presenterat tydliga strategier för hur partiets fallande väljarstöd skulle räddas – och enligt Hägglund var utmanaren starkt uppbackad av andra i partiet, däribland nuvarande partiledaren Ebba Busch Thor som han tror hejade på för ett maktbyte.

Odell petades ur KD-toppen

– Hon var en av de som tyckte att vi borde byta partiledare vid den tidpunkten, säger Hägglund i programmet.

Men efter ett extra riksting i januari 2012 fick Göran Hägglund förnyat förtroende för rollen som ledare för Kristdemokraterna, något han fortsatte som fram till det att han avgick i januari 2015.

– Jag tror det är väldigt bra för mitt parti att få förnyelse, sa han då.

Efter det misslyckade petandet av Hägglund 2011 petades i stället Odell ur KD:s högsta ledning och i samband med riksdagsvalet 2014 lämnade han riksdagen.

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag