Socialminister Göran Hägglund kallar Julian Assange för fegis i samband med att brittiska tidningen The Guardian publicerade uppgifter om att Wikileaks-grundaren skulle fått asyl i Ecuador. Foto: Cornelia Nordström
Socialminister Göran Hägglund kallar Julian Assange för fegis i samband med att brittiska tidningen The Guardian publicerade uppgifter om att Wikileaks-grundaren skulle fått asyl i Ecuador.  Foto: Cornelia Nordström

Hägglund om asyl för Assange: "Fegis"

Publicerad

Reaktionerna var blandade när beskedet att Julian Assange ska ha beviljats asyl till Ecuador kom.

Socialminister Göran Hägglund (KD) gick direkt efteråt ut på Twitter och kritiserade beslutet.

– Om det är sant så är det förbluffande av Ecuador, säger Göran Hägglund till Expressen.se

Det var brittiska The Guardian som på tisdagskvällen kom med beskedet att Ecuadors president Rafael Correa ska ha beviljat Wikileaks-grundaren Julian Assange asyl. Tidningen hänvisade till källor inom regeringen.

Uppgifterna har inte bekräftats.

"Ett kräk"

När beskedet kom var det många som rasade över beslutet på Twitter. En av dessa var socialminister Göran Hägglund (KD).

"Sjukt. En fegis som inte vågar få sitt case prövat inför domstol. Om han gjort det han anklagas för är han ett kräk", skrev han på sin Twitter.

Hägglund uttalar sig på liknande sätt när Expressen.se pratar med honom i telefon.

– Assange är en väldigt feg person som inte vågar konfrontera anklagelserna mot honom, säger han.

"Ynklig stackare"

Socialministern står fast vid samma ordval som på Twitter.

– Om han har gjort det han är anklagad för så tycker jag att man kan kalla honom för ett kräk. Han verkar vara en ynklig stackare, säger han.

Han är förvånad över Ecuadors beslut att bevilja Assange asyl.

– Om det är sant så är det förbluffande av Ecuador.

Hägglund säger att en anledning till Ecuadors beslut kan vara landets avsky mot USA.

– Det kan mycket väl vara sådant som ligger bakom ett sådant beslut, eller så kan det rentav handla om en publicitetsönskan, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag